Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Ohlédnutí za prezentací UO v kybernetickém pavilonu veletrhu IDET 2017

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Ohlédnutí za prezentací UO v kybernetickém pavilonu veletrhu IDET 2017

Počet shlédnutí: 866

​19.6.2017 • Na přelomu května a června se na brněnském výstavišti konal mezinárodní veletrh obranné a bezpečnostní techniky IDET. Univerzita obrany se na veletrhu podílela několika podpůrnými akcemi. Jednou z nich byl stánek Univerzity obrany v rámci kybernetického pavilonu. Kybernetický pavilon a všechny akce v něm zajišťovala česká pobočka mezinárodní organizace AFCEA a její pracovní skupiny kybernetické bezpečnosti. 

Po celou dobu veletrhu bylo možné v kybernetickém pavilonu vidět stánek Univerzity obrany. Na stánku se postupně střídali studenti ze Studentského klubu AFCEA na Univerzitě obrany. Právě tito studenti informovali o možnostech studia na naší univerzitě. Mimo stánku naší univerzity bylo možné diskutovat s odborníky z Ministerstva vnitra, Kybernetického polygonu Masarykovy univerzity, Národního centra kybernetické bezpečnosti a také s příslušníky střediska CIRC MO.

Všechny tři dny se konalo velké množství různých přednášek a workshopů z oblasti kybernetické bezpečnosti jak pro odborníky, tak pro laickou veřejnost. Pro vyvolených 29 studentů se 1. června uskutečnilo v kybernetickém pavilonu finále 1. středoškolské soutěže v kybernetické bezpečnosti. Soutěž probíhala na všech středních školách v celé ČR od podzimu 2016. Záštitu nad touto soutěží přijalo mnoho významných osobností. Zmínil bych pouze dvě z armádního prostředí. První z nich je rektor-velitel Univerzity obrany brigádní generál Bohuslav Přikryl a druhou náčelník Generálního štábu AČR armádní generál Josef Bečvář, kterého na finále soutěže zastupovala brigádní generálka Lenka Šmerdová (poradkyně náčelníka GŠ AČR). Právě ona byla jednou z osobností ČR, které slavnostně otevřely kybernetický pavilon přestřižením pásky. Mezi další osobnosti patřil poslanec z branného výboru Bohuslav Chalupa, zmocněncem vlády pro kybernetickou bezpečnost Dušan Navrátil a regionální viceprezident AFCEA pro střední a východní Evropu a Baltské státy Petr Jirásek, zakladatel středoškolské soutěže v kybernetické bezpečnosti.

Do finálového kola se aktivně zapojilo 29 studentů ze 17 středních škol z celé České republiky. Nejúspěšnější studenti obdrželi hodnotné ceny, které do soutěže věnovala celá řada spolupracujících subjektů. V průběhu soutěže se studenti a jejich pedagogický doprovod mohli seznámit nejen s řadou odborníků na kybernetickou bezpečnost, ale v rámci doprovodného programu navštívili Univerzitu obrany, Kybernetický polygon Masarykovy univerzity a forenzní laboratoře VUT v Brně. Na Univerzitě obrany se studenti a jejich pedagogický doprovod seznámili s možností studia v oblasti komunikačních a informačních systémů a vyslechli si prezentaci ve využívání simulačních nástrojů na univerzitě s praktickou ukázkou VBS2 (Virtual Battlespace 2).

Rád ještě připomenu předání ocenění našemu studentovi doktorandského studijního programu Lubomíru Almerovi za jeho aktivní práci v Studentském klubu AFCEA na Univerzitě obrany. Ocenění mu osobně předal regionální viceprezident AFCEA pro střední a východní Evropu a Baltské státy Petr Jirásek. Jedná se o ocenění „Emerging Leader Award for 2016". Ještě jednou mu za zisk tohoto ocenění gratulujeme.



Autor: Petr Hrůza, foto: AFCEA

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa