Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Univerzita obrany poprvé na Veletrhu vědy Akademie věd ČR

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Univerzita obrany poprvé na Veletrhu vědy Akademie věd ČR

Počet shlédnutí: 1398

​13.6.2017 • Výstaviště PVA EXPO Praha v Letňanech se ve dnech 8. - 10. června 2017 stalo hostitelem v pořadí už 3. ročníku Veletrhu vědy Akademie věd ČR. Letos poprvé se veletrhu zúčastnila i Univerzita obrany a o její stánek byl mezi návštěvníky velký zájem.

Veletrh vědy se v posledních letech stal bezesporu největší českou událostí zaměřenou na popularizaci vědy a výzkumu. V letošním roce se na ploše 8 tisíc m2 prezentovalo celkem 80 vystavovatelů, především z řad ústavů a pracovišť Akademie věd ČR, vysokých škol, firem a science center, které populární formou představily výsledky práce českých vědců a výzkumníků.

Pořadatelé veletrhu a jednotliví vystavovatelé připravili atraktivní program, který během tří dnů přilákal rekordních 17 000 zájemců. První dva dny, ve čtvrtek a v pátek, veletrh navštívili zejména studenti ze základních, středních a vysokých škol. V sobotu do areálu výstaviště zavítali především rodiny s dětmi a další zájemci o zajímavosti ze světa vědy a techniky.

Dokladem vzrůstajícího zájmu vystavovatelů byla i premiérová účast Univerzity obrany, která pro návštěvníky připravila řadu poutavých interaktivních ukázek.  Největší zájem projevovali návštěvníci o pracoviště měření stresového profilu, kde si mohli zjistit úroveň svého fyzického a psychického stresového zatížení a odolnost vůči stresu. Nemenší zájem byl o kognitivní trénink mozku zaměřený na oblast paměti, koncentrace, řečových funkcí, logického myšlení a vizuálně-prostorové orientace či orientační test obecných schopností na principu logického uvažování. 

Zájemci o práci profesionálního vojáka si v dotazníku zájemce mohli ověřit svoji motivaci a předpoklady pro službu v Armádě ČR. Především mladší návštěvníky stánku Univerzity obrany lákal bojový simulátor Virtual Battlespace. K vidění dále byla  ukázka bezpilotních prostředků nebo použití analyzátoru ionizujícího záření. 

V rámci doprovodného programu měli zájemci o zajímavosti ze světa přírodních, technických, humanitních i společenských oborů možnost zúčastnit se panelových diskusí s předními českými vědci, které uváděl Václav Moravec. Mezi novinky vědeckého veletrhu patřily kariérní den MayDay Career Days s cílem seznámit zájemce s pracovním uplatněním ve vědecko-výzkumné sféře v ČR i zahraničí, multimediální show Vesmír s Pavlem Liškou a Pavlem Suchanem, koutek veselé vědy pro děti a virtuální realita AV ČR či vystoupení youtuberů Martina Roty a Tomáše Touhy.


Autor: Vladimír Šidla

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa