Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Pozornosti veřejnosti se na Bahnech 2017 těšila i Univerzita obrany

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Pozornosti veřejnosti se na Bahnech 2017 těšila i Univerzita obrany

Počet shlédnutí: 1033

12.6.2017 • Mnozí středoškoláci, kteří v sobotu zavítali na Den pozemního vojska – Bahna 2017 v bývalém vojenském újezdu Brdy u Strašic, využili možnosti informovat se o nabídce vojenského studia na Univerzitě obrany a uplatnění absolventů – důstojníků v českých ozbrojených silách. Prezentační stan UO byl součástí armádního náborového místa, kde působili také příslušníci Rekrutačního pracoviště AČR z Plzně a Vojenské střední školy a Vyšší odborné školy MO z Moravské Třebové.

Studenti Univerzity obrany objasňovali svým vrstevníkům podmínky přijetí a studia v souvislých magisterských studijních programech, odpovídali na otázky týkající se života na univerzitě, materiálního a finančního zabezpečení studentů a jejich polního výcviku ve výcvikovém prostoru. Nezapomínalo se ani na výhody studia na vojenské vysoké škole a také na závazky k službě v AČR po skončení studia. Zájemci o studium tak vždy dostali potřebné informace o možnostech studia na Univerzitě obrany a budoucí kariéře důstojníka české armády.

Univerzita obrany také připravila pro návštěvníky Bahen možnost vyzkoušet si jednu ze dvou disciplín testu fyzické zdatnosti, který je součástí přijímacích zkoušek do vojenského studia, a to sedy-lehy za jednu minutu. Tato zkouška se stala cílem především mladších návštěvníků a jejich výkony překračovaly minimální hranici pětatřiceti cviků. Někteří chlapci dosáhli i padesátky a získali hodnotnou odměnu. Příslušníci UO se se zápalem věnovali i malým dětem, které se mohly zapojit do dovednostních soutěží.
 

Letošní ročník Bahen pojala armáda jako cvičení 

Letos poprvé armáda nepojala Bahna jen jako ukázku, ale jako výcvik, do kterého se zapojily průřezově všechny jednotky Pozemních sil AČR. A jak vypadala hlavní ukázka armády? Jednotky 7. mechanizované brigády právě dokončovaly budování obrany na státní hranici, když na ně mnohem větší silou udeřily jednotky protivníka. Za pomocí letecké a dělostřelecké techniky zničily lehká obrněná vozidla IVECO, následný vzdušný výsadek pak zlikvidoval poslední naše ohniska odporu. Přisunované posily protivníka se chystaly k dalšímu útoku do hloubky České republiky. Mezi tím ale 7. mechanizovaná brigáda  soustředila dostatečné prostředky v podobě tanků a bojových vozidel pěchoty a s pomocí letectva a dělostřelectva zničila soustředěné síly protivníka a  obnovila obranné pozice.

Na cvičení Bahna 2017 se podílelo více než čtrnáct set vojenských profesionálů AČR. V akci bylo nasazeno na pět set vozidel všech druhů. Diváci rovněž zhlédli tři historické ukázky klubů vojenské historie. První připomenula sto let od bitvy u Zborova. Druhá boje na západní frontě v tzv. Falaiské kapse, kde byly v srpnu 1944 zničeny poslední jednotky Wehrmachtu v Normandii. A třetí pak rok 1947, kdy na Slovensku probíhala operace proti banderovcům. Své výrobky představily také domácí firmy obranného průmyslu, např. návštěvníci mohli obdivovat víceúčelové obrněné vozidlo Titus či první obrněné vozidlo Pandur s minometem Soltam Cardom 120 mm licenčně vyrobené v dílně společnosti TATRA TRUCKS.


Autor: Pavel Pazdera       

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa