Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Studenti UO na mezinárodní vojenské pouti v Lurdách

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Studenti UO na mezinárodní vojenské pouti v Lurdách

Počet shlédnutí: 1166

30.5.2017 • Před týdnem se po čtyřdenním pobytu z francouzských Lurd vrátila skupina 20 studentů spolu s univerzitním kaplanem kapitánem Janem Pacnerem, kteří reprezentovali UO na 59. ročníku mezinárodní vojenské pouti. Té se zúčastnilo více než 12 000 vojáků z více než 40 zemí světa.

Vojákyně a vojáci měli odlétat ve čtvrtek z vojenského letiště ve Kbelích, avšak nepřízeň počasí ve Francii jim nepřála, tudíž noc přečkali na ubytovně v Ruzyni společně se žáky SŠ v Moravské Třebové a v pátek již bez problému absolvovali čtyřhodinový let do Lurd nacházejících se pod Pyrenejemi na hranici Francie se Španělskem. Po příletu následoval přejezd do stanového tábora, kde se svižně ubytovali a vyrazili na zahajovací ceremoniál.

Ten se konal v bazilice Pia X., která byla vystavěna v roce 1958 pod městskou kolonádou. V sobotu byla pořízena fotografie českých účastníků poutě, vedoucí delegace generálmajor Petr Mikulenka zapálil českou svíci, poté následovala mše v českém jazyce. Odpoledne měli zájemci možnost projít křížovou cestu a večer se uskutečnil průvod všech účastníku se svícemi, tzv. mariánské procesí.

V neděli dopoledne proběhla pouze mezinárodní mše, kterou se celá pouť zakončila. Zbylý čas studenti využili k objevování krás okolní přírody, ale i památek ve městě. Během celého pobytu již počasí vycházelo dobře a pondělní let byl také bezproblémový.        


Autor: Petra Bieláková, foto: René Rámiš

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa