Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Univerzita obrany se opět prezentovala v Čáslavi

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Univerzita obrany se opět prezentovala v Čáslavi

Počet shlédnutí: 1426

​23.5.2017 • V sobotu 20. května 2017 zástupci Univerzity obrany prezentovali možnosti studia na jediné vojenské vysoké škole na Dni otevřených dveří 21. základny taktického letectva v Čáslavi, která si touto akcí připomněla šedesáté výročí od založení leteckého pluku v tomto městě.

Přestože v sobotu na čáslavském letišti panovalo chladné a větrné počasí, návštěvníků byl větší počet než v předchozím ročníku před dvěma roky. Více než 45 000 lidí mělo možnost shlédnout zhruba 20 kusů letecké a 60 kusů pozemní techniky Armády ČR a bohatý program s ukázkami letounů a vrtulníků české armády i zahraničních vzdušných sil. Diváci měli možnost vidět například dopravní letoun Jak-40 ze základny v Praze-Kbelích, dvojici letounů AlphaJet vzdušných sil Francie, letouny Eurofighter Typhoon a Panavia Tornado vzdušných sil Německa či letouny F-16D a CASA C-295/M polských vzdušných sil.

Návštěvníky upoutaly ukázky akrobatických skupin Red Bull Flying Bulls a především švýcarské Patrouille Suisse na stíhačkách F-5E Tiger II za doprovodu poutavé hudby. Belgický tým předvedl návštěvníkům ukázku letounu F-16 a vrtulníku Agusta A-109. Nový display pilot týmu Armády ČR kapitán Ivo Kardoš předvedl špičkovou a náročnou ukázku vysoké pilotáže letounu JAS-39 Gripen.  

V pestrém programu se dále představila dvojice letounů L-159 ALCA, piloti vrtulníků Mi-24 z náměšťské základny a vrtulníku letecké záchranné služby EC-135 z Hradce Králové. Diváky zaujaly i dva výsadky parašutistů z Mi-171. Návštěvníci obdivovali také nově nastříkaný letoun L-159 ALCA v barvách britského Spitfire, na kterém během 2. světové války létal generál František Peřina, čestný velitel 212. taktické letky čáslavské základny. 

Zástupci Univerzity obrany nachystali pro diváky v prostoru statické expozice informační stan, ve kterém nepřetržitě podávali informace o možnostech studia na jednotlivých fakultách. Zájemci o vysokoškolské studium, především z řad středoškoláků, měli jedinečnou možnost získat přímo na místě informace o nabízených studijních oborech, podmínkách přijímacího řízení, průběhu studia, uplatnění absolventů a také diskutovat s přítomnými zástupci studentů. Zájem návštěvníků u stánku univerzity byl po celou dobu značný a potvrdil důležitost prezentace Univerzity obrany na hlavních armádních akcích na veřejnosti.


Autor: Vladimír Šidla, foto: autor a Michal Voska

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa