Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
32. kurz Generálního štábu nese jméno generála Medka

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

32. kurz Generálního štábu nese jméno generála Medka

Počet shlédnutí: 1327

23.5.2017 • První zástupce náčelníka Generálního štábu generálporučík Jiří Baloun dnes v Brně na Univerzitě obrany předal dekret o udělení přídomku generála Rudolfa Medka 32. kurzu Generálního štábu, jehož garantem je Centrum bezpečnostních a vojenskostrategických studií. Dekret za všechny účastníky kurzu převzala jeho velitelka brigádní generálka Lenka Šmerdová, první žena v generálské hodnosti v historii Armády ČR.

S postavou generála Rudolfa Medka seznámil všechny přítomné plukovník Aleš Knížek, který připomněl roli tohoto vojáka a spisovatele při formování a působení legií v Rusku a také při vytváření československé státnosti v období mezi světovými válkami. Posléze přidal také pohled na tuto významnou osobnost z osobních vzpomínek jeho syna Ivana, představitele předlistopadové emigrace a pozdějšího spolupracovníka prezidenta Václava Havla.

Po předání dekretu o udělení čestného názvu kurzu do rukou jeho velitelky brigádní generálky Lenky Šmerdové a jejím slibu, že kurz čestnému názvu dostojí, se nad odkazem Rudolfa Medka zamyslel i generálporučík Jiří Baloun. V souvislosti se současnou mezinárodní situací vyzdvihl význam morálky a důvěry v rámci společnosti, jejichž narušení může být jedním z předpokladů vojenských úspěchů nepřátelské strany. Na závěr se obrátil na účastníky kurzu: „Stali jste se nositeli čestného názvu a očekávám, že si toho budete vědomi ve svém dalším osobním konání."

Kurz Generálního štábu je určen pro vybrané vyšší důstojníky k přípravě na významné funkce se stanovenou hodností plukovník nebo brigádní generál. Výuka v kurzu je zaměřena na strategické řízení, bezpečnostní a obrannou politiku, leadership a vojenské umění.  


Autor: Viktor Sliva

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa