Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Náčelník Generálního štábu navštívil Fakultu vojenského zdravotnictví

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Náčelník Generálního štábu navštívil Fakultu vojenského zdravotnictví

Počet shlédnutí: 1007

​11.5.2017 • Ve středu navštívil náčelník Generálního štábu AČR armádní generál Josef Bečvář ředitelství Agentury vojenského zdravotnictví a Fakultu vojenského zdravotnictví UO v Hradci Králové. Na pracovní cestě ho doprovázel plukovník Petr Král, ředitel odboru vojenského zdravotnictví, a připravenost prezentoval ředitel Agentury vojenského zdravotnictví brigádní generál Zoltán Bubeník.

Generál Josef Bečvář se při dynamických ukázkách seznámil se schopnostmi 6. polní nemocnice, odboru biologické ochrany Těchonín, Centra vojenské kynologie Chotyně, Vojenského veterinárního ústavu Hlučín nebo odboru letecké záchranné služby a urgentní medicíny Líně. Náčelník Generálního štábu AČR poté diskutoval s vojáky a následně zamířil na Fakultu vojenského zdravotnictví Univerzity obrany ke studentům vojenských oborů.

Na akademické půdě Josefa Bečváře přivítal děkan fakulty profesor Pavel Boštík a popsal mu současný stav centra zdravotnického vzdělávání příslušníků Armády České republiky. Vojenští lékaři se tu připravují ve spolupráci s Lékařskou fakultou v Hradci Králové Univerzity Karlovy v Praze již od roku 1951.

„Absolventi doplňují naše personální stavy a díky specifickému zvýšenému podílu praktické výuky jsou připraveni na okamžité nasazení v zahraničních misích,“ zdůraznil brigádní generál Zoltán Bubeník. Dodal, že výuku zajišťují právě odborníci se zkušenostmi ze zahraničních misí.


6. polní nemocnice – jedinečná schopnost české armády

„Agentura vojenského zdravotnictví a její prvky jsou bezesporu důležitou součástí české armády,“ konstatoval náčelník GŠ AČR armádní generál Josef Bečvář s tím, že lékaři, zdravotní sestry, veterináři, kynologové a další vojenští zdravotní specialisté jsou připraveni pro nasazení nejen na území České republiky, ale zejména plní své úkoly v rámci zahraničních misí.

Nedávno viděl práci chirurgického týmu přímo v Iráku, který ve spolupráci s dánskými a americkými kolegy vytváří jeden sehraný tým, v jehož péči jsou nejen koaliční vojáci, ale i místní obyvatelstvo. „To samé platí o týmu, který operuje na letišti v Kábulu. Výsledky našich specialistů svědčí o jejich perfektní připravenosti a v rámci Aliance jsou jejich odbornosti velmi ceněny,“ sdělil Josef Bečvář.

Armádní generál vyzdvihl i jedinečnou schopnost 6. polní nemocnice. „Polní nemocnice, to je schopnost naší armády, kterou nemají všechny alianční armády, a proto jejímu materiálnímu i personálnímu zabezpečení věnujeme velkou pozornost."


Autor: Jana Deckerová, army.cz

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa