Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Studenti UO se účastnili prestižní zdravotnické soutěže MEDCUP 2017

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Studenti UO se účastnili prestižní zdravotnické soutěže MEDCUP 2017

Počet shlédnutí: 1704

12.5.2017 • Minulý víkend se studenti druhého ročníku oboru zdravotnický záchranář Fakulty vojenského zdravotnictví účastnili prestižní soutěže MEDCUP. Tato zdravotnická soutěž je zasazená do bojového prostředí, kde účastníci musí prokázat nejen zdravotnické, ale také taktické znalosti. Každý ročník MEDCUPu je zasazený do příběhu a prostředí, ve kterém soutěžící plní speciální modelové situace. Letošní ročník začal v pátek 5. května kolem 21 hodiny a skončil pro soutěžící ráno v neděli 7. května. 

„Během soutěže jsme si mohli vyzkoušet mnoho nových věcí. Asi nejzajímavější pro mne bylo absolvování modelové situace s fast rope, což bylo slanění z mostu do člunu po speciálním laně. To ale nebylo všechno, poté jsme museli ve člunu pádlovat proti proudu přibližně 200 metrů pro vyzvednutí raněného kolegy, kde začala zdravotnická část modelové situace. Stále jsme však museli respektovat taktickou situaci. Možná to zní jednoduše, ale nejhorší bylo, že k této modelové situaci jsme se dostali až ve 3 ráno a před tím jsme museli plnit jiné, neméně obtížné modelovky," zhodnotil jeden z účastníků soutěže z Fakulty vojenského zdravotnictví. 

Soutěž MEDCUP organizují profesionálové z řad vojáků z povolání, zdravotnických záchranářů a firem, které se zabývají výcvikem a výukou speciálních zdravotnických dovedností. Na jejím uskutečnění se i letos ve svém volném čase podíleli studenti Univerzity obrany a to především jako figuranti a pomocníci na modelových stanovištích.

„Protože soutěž trvala od pátku do neděle a bylo potřeba najednou zajišťovat až 6 stanovišť s modelovou situací, mnoho figurantů nemělo žádný prostor si odpočinout, nebo se po chladné noci zahřát. Snažili jsme se figuranty střídat, ale i tak jsme si připadali jako tyrani, když nám přišel promrzlý figurant po 9 hodinách na stanovišti, my ho přemaskovali, dali mu napít kávy a znova ho poslali si někde lehnout." Uvedl jeden z organizátorů.
 

Autor: Jiří Néma, foto: Tereza Kolářová

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa