Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Rektor generál Přikryl: Budováním moderní univerzity podporujeme efektivní a profesionální AČR

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Rektor generál Přikryl: Budováním moderní univerzity podporujeme efektivní a profesionální AČR

Počet shlédnutí: 1702

5.5.2017 • V pátek dopoledne se v Kasárnách Šumavská uskutečnil slavnostní nástup příslušníků Univerzity obrany konaný u příležitosti 72. výročí ukončení druhé světové války na evropském kontinentu a u příležitosti Dne vítězství. Rektor-velitel UO brigádní generál Bohuslav Přikryl ve svém projevu hovořil o průběhu a důsledcích zmíněného válečného konfliktu, ale také o roli vojenské vysoké školy v kontextu rezortu obrany.

Úvod shromáždění, jehož hosty byli spolu se starostou městské části Brno-střed Martinem Landou a starostkou městské části Brno-Královo Pole Karin Karasovou také představitelé dvanácti partnerských spolků a organizací válečných veteránů, patřilo připomínce vojáků i dalších československých občanů, kteří nasazovali své zdraví a životy za naši státní svobodu, nezávislost a územní celistvost v období počínajícím léty 1938/39 až do roku 1945. Jejich osudy by měly být inspirativní jak pro vojáky Armády ČR, tak i pro civilní občany.

Rektor-velitel UO brigádní generál Bohuslav Přikryl ve svém projevu shrnul v hlavních rysech průběh druhé světové války a pak vybídl k zájmu o seriózní zkoumání důležitých aspektů této etapy historie světa, Evropy a naší země. „Nejde přitom o memorování dat, nebo v případě nás, příslušníků armády, o zpozdilou snahu uplatňovat vojenské zkušenosti z 2. světové války do moderní vojenské vědy. Jde o něco úplně jiného. O analýzu vzorců chování a jednání. O uvědomění si racionálních potřeb, na jejichž naplňování bychom se právě my, příslušníci Univerzity obrany, měli výrazně podílet," zdůraznil.

Rektor-velitel zhodnotil také současné postavení UO: „Jsme dnes vedením rezortu a velením armády vnímáni jako perspektivní instituce, která má jasno o své perspektivě. Budoucnost a prosperita Univerzity obrany však trvale závisí na naší schopnosti vnímat realitu doby, identifikovat a respektovat skutečné potřeby našich partnerů a tomu přizpůsobovat i naše aktivity." V závěru pak generál Přikryl oslovil přítomné příslušníky i zaměstnance vojenské vysoké školy: „Společně budujeme moderní Univerzitu obrany, a tím podporujeme efektivní a profesionální armádu, na níž se mohou spolehnout nejen naši občané, nýbrž i občané spojeneckých států a obyvatelé zemí zmítaných nepokoji a občanskými konflikty."

Slavnostní nástup u příležitosti Dne vítězství zakončil pochod nastoupených jednotek, který se zájmem sledovali také studenti a žáci několika brněnských středních a základních škol. Pro ně pak UO připravila ukázky bojové pásové a kolové techniky, ručních zbraní a munice, optických přístrojů a moderních laboratoří na Katedře bojových a speciálních vozidel a Katedře zbraní a munice Fakulty vojenských technologií.



Autor: Pavel Pazdera, foto: René Rámiš

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa