Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Zasedání Skupiny modelování a simulace NATO na Univerzitě obrany

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Zasedání Skupiny modelování a simulace NATO na Univerzitě obrany

Počet shlédnutí: 1173

4.5.2017 • Po celý minulý týden probíhalo na půdě Univerzity obrany jarní zasedání Skupiny modelování a simulace (NATO Modelling and Simulation Group - NMSG), která spolu s dalšími pěti panely Science and Technology Organization (STO), tvoří páteř přístupu NATO k vědecko-výzkumné činnosti. Zasedání NMSG se zúčastnilo 74 zástupců z 28 zemí světa. 

NMSG je tvořeno zástupci průmyslu, akademické obce a vojenských odborníků ve všech oblastech použití modelování a simulace v silových resortech. Tato skupina řeší především oblast podpory kolektivního výcviku, např. v podobě Computer Assisted Exercise (CAX), oblast výcviku jednotlivců, dále oblast akvizičních procesů a plánování schopností a podporu plánování a vedení reálných operací, vše s využitím prostředků modelování a simulace. Dalším důležitým úkolem NMSG je standardizace a osvěta v oblasti modelování a simulace na úrovni NATO. 

V rámci českého zasedání se rovněž uskutečnila technická návštěva Kybernetického polygonu Masarykovy univerzity s prezentací útvaru CIRC AČR a návštěva Centra simulačních a trenažérových technologií ve Vyškově a Centra ochrany proti zbraním hromadného ničení (JCBRN Defence COE) rovněž ve stejném místě.

Účastníci zasedání vyjádřili velkou spokojenost s organizací tohoto zasedání a ocenili příjemné prostředí Klubu UO. V rámci této skupiny aktivně působí příslušníci UO podplukovníci Petr Františ a Jan Hodický, kteří se na organizaci tohoto zasedání zásadně podíleli. V organizačním týmu působil také Ing. Miroslav Hopjan, CSc. z Katedry komunikačních a informačních systémů FVT. V rámci jednání bylo představeno přes dvacet odborných pracovních skupin zastřešených panelem NMSG, jejichž výsledky mají klíčový dopad na AČR a to nejen v oblasti výcviku a přípravy jednotek pro plnění bojových úkolů v operacích.
 

Autor: Petr Františ, foto: Viktor Sliva

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa