Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Setkání zástupců členských zemí EUAFA

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Fakulty vojenských technologií

Setkání zástupců členských zemí EUAFA

Počet shlédnutí: 1154

3.5.2017 • EUAFA (European Air Force Academies) je asociace evropských leteckých akademií, které zabezpečují výuku a výcvik leteckých specializací především pilotů a řídicích letového provozu, ale zároveň připravují ostatní armádní letecký personál států NATO a PfP zemí. Každý rok probíhají dvě hlavní aktivity: setkání expertních pracovních skupin, a následně, po rozpracování závěrů z tohoto jednání, probíhá jednání na úrovni velitelů/rektorů. Letos bylo pověřeno organizací Holandsko, a jednání na počátku dubna proto probíhalo v prostorách Royal Netherlands Military Academy ve městě Breda. Hlavním účelem setkání je výměna zkušeností s přípravou leteckého personálu a projednání aktuální nabídky výměnných kurzů, školení a výukových pobytů studentů nebo učitelů v rámci EUAFA nebo ERASMUS+.

Jednání se letošní rok zúčastnilo 23 zahraničních účastníků včetně zástupců pořádající instituce. Na úvod nás přivítal a celým dvoudenním jednáním také provázel velitel křídla (zástupce velitele Royal Netherlands Military Academy) podplukovník Carlo Mekes. 

V průběhu dopoledního jednání prvního dne nám byla představena struktura, poslání, úkoly a prostory RNLMA (Royal Netherlands Military Academy) a dále jsme se zabývali tématem „Review/follow-up on EUAFA 2016 activities and meetings", kde jsme shrnuli veškeré důležité výstupy a aktivity z roku 2016. Odpolední jednání mělo téma „Exchange information". Smyslem jednání bylo prezentovat a nabídnout hodnotné informace jednotlivých států o svých aktivitách pro možnou budoucí spolupráci s ostatními členskými státy EUAFA. My, jakožto zástupci AČR a UO, jsme nabízeli spolupráci v oblasti Air Force ERASMUS, Civilian study program for Aviation personnel a International week. Po každé prezentaci byl prostor k diskuzi.

Druhý den jednání byl zaměřen na možnosti průniku aktivit a vzájemné spolupráce. Déle se jednalo o možnostech zviditelnění sdružení EUAFA v rámci dostupných médií, jednání o budoucích organizacích a příprava podkladů pro velitelskou konferenci. Byli jsme rozděleni do 4 menších pracovních skupin, ve kterých jsme diskutovali a zpracovávali výše uvedená témata. Na závěr každá skupina prezentovala svoje myšlenky ostatním účastníkům, přičemž na každé téma se vytvořila plodná diskuze určující výstupy a závěry pro budoucí velitelskou konferenci konanou v červnu.

Na úplný závěr jednání nás holandský zástupce pplk. Mekes seznámil se shrnutím dvoudenního jednání a s návrhem pro velitelskou konferenci, která se koná v červnu tohoto roku. Příštím rokem je pověřeno konáním konference Španělsko.

 

Autoři: Jan Bořil, Jiří Kacer

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa