Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Výstava představuje vojáky, kteří přišli o život v zahraničních misích

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Výstava představuje vojáky, kteří přišli o život v zahraničních misích

Počet shlédnutí: 950

3.5.2017 • Až do 2. června je možné navštívit na Univerzitě obrany pozoruhodnou výstavu In memoriam, věnovanou památce novodobých válečných veteránů. Výstava zachycuje osudy všech vojáků AČR, kteří přišli o život v zahraničních misích počínaje operací Pouštní bouře, přes operace UNPROFOR, KFOR a další až po misi ISAF v Afghánistánu. 

Výstavu připravil odbor pro válečné veterány Sekce právní Ministerstva obrany ve spolupráci s Univerzitou obrany. „Poprvé jsou zde ukázány osudy i těch vojáků a vojákyň, kteří položili svůj život ve službě v České republice, ať už při selhání padáku, dopravních nehodách, či v době výcviku. Poslední panel, který nese název „Krutý nepřítel čeká i doma", připomíná řadu vojáků a dvě mladé ženy, které přišly o život kvůli těžkým nemocem. Myslím, že ani na ně nesmíme zapomínat," přibližuje obsah výstavy její spoluautor plukovník gšt. Eduard Stehlík.

Výstava napravuje řadu ve veřejnosti rozšířených omylů a nepřesností, vychází z ověřených zdrojů a také vůbec poprvé představuje tváře vojáků. Po doplnění o další informace a o vzpomínky kamarádů a rodinných příslušníků se připravuje její publikace v knižní podobě.

Výstava je veřejnosti volně přístupná v pracovní dny od 8 do 18 hodin ve foyer budovy Univerzity obrany, Kounicova 44, Brno.


Ke stažení: Plakát

 

Autor: Pavel Pazdera, foto: Marek Žižlavský

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa