Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Královéhradecké Nábřeží vysokých škol

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Fakulty vojenského zdravotnictví

Královéhradecké Nábřeží vysokých škol

Počet shlédnutí: 1021

24.4.2017 • Čtvrtý ročník královéhradeckého Nábřeží vysokých škol opět ovládl Hradec Králové. Pro návštěvníky byl připraven bohatý program, ve kterém jednotlivé fakulty vysokých škol sídlící v Hradci Králové ukázaly, co umí.

Fakulta vojenského zdravotnictví nechala návštěvníky nahlédnout pod pokličku svých vojensko-odborných předmětů a výcviku, se kterým se studenti setkávají během studia. Zájemci si mohli vyzkoušet střelecký trenažér nebo resuscitaci a použití AED (automatizovaný externí defibrilátor) pod vedením studentů Vojenského všeobecného lékařství a studentů oboru Zdravotnický záchranář.

Velkou podívanou byly dynamické ukázky, které si Fakulta vojenského zdravotnictví ve spolupráci s Vojenskou střední školou a vyšší odbornou školovou z Moravské Třebové připravuje každý rok. Ukázky měly nastínit speciální znalosti a dovednosti, kterými disponují vojáci z povolání. Každý voják se musí umět bránit, a tak návštěvníci mohli vidět použití technik boje muže proti muži - techniku sebeobrany Musado. Další ukázka byla připravena dle reálné předlohy ze zahraniční operace v případě najetí vozidla na IED (což jsou improvizovaná výbušná zařízení). Diváci tak mohli shlédnout útok na vojenskou patrolu a záchranu raněného v průběhu plnění bojového úkolu. V případě tohoto typu útoku prostřednictvím náloží IED se musí vojáci chovat velmi opatrně, aby nedošlo ke zranění dalších vojáků.

Po skončení ukázek měli návštěvnici možnost se studentů doptat na vše, co je zajímalo. Mnozí se zajímali nejen o studium, ale také o život na fakultě a v AČR jako takové.

 

Autor: Jiří Néma, foto: Dita Zetochová

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa