Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
V Brně začala Běžecká liga mezi sněhovými vločkami

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

V Brně začala Běžecká liga mezi sněhovými vločkami

Počet shlédnutí: 1083

21.4.2017 • Rukavice, čepice, dlouhé rukávy a nohavice – výbava v předchozích letech zbytečná, při letošním startu seriálu Běžecké ligy v Brně nezbytná. Oblohou ve čtvrtek 20. dubna dopoledne putovaly těžké šedé mraky, ze kterých chvílemi padaly sněhové vločky, vál silný vítr a teplota se pohybovala těsně nad nulou.

Ani nepříznivé povětrnostní podmínky však neodradily od účasti rekordní počet soutěžících. Na start trati, vinoucí se brněnskou čtvrtí Medlánky v okolí stadionu VUT se postavilo celkem 88 běžkyň a běžců. Mezi nimi i bývalý děkan Fakulty vojenských technologií pořádající Univerzity obrany Brno plukovník Libor Dražan. „Na závod jsem se nijak zvlášť nepřipravoval, jdu od závodu k závodu," říká aktivní běžec, který v roli akademického funkcionáře studenty motivoval k pohybu výzvou Předběhni svého děkana. 

„Běh je ideální příprava pro to, aby vojáci byli schopní po nějakou dobu vykonávat soustavně činnost," hodnotí cíl a smysl seriálu Běžecká liga podplukovník Jiří Malík, zástupce vedoucího OdZVSlTV SRPS MO. Také on se postavil na start závodu, který vzhledem k počtu běžců neproběhl na rozdíl od předchozích ročníků hromadně, ale po vlnách podle jednotlivých věkových kategorií.

Již při vstupu do druhého okruhu běžel s výrazným náskokem na čele startovního pole desátník Jan Macoun, který před nedlouhou dobou přestoupil z aktivních záloh a stal se profesionálním vojákem, toho času působícím v Čáslavi. „Trénuji denně, běhám za Sokol České Budějovice, se kterým jsme postoupili do první ligy," vysvětluje po vítězném proběhnutí cílovou bránou. Na jeho výkonu to bylo znát, před druhým v absolutním pořadí a v kategorii M2 nadporučíkem Matějem Pickou doběhl s velkým odstupem, avšak i on se potýkal s nástrahami počasí: „Přes původní obavy nebyla trať tak blátivá, ale nejhorší byl vítr, v prostřední části trati jsem měl pocit, že proti němu jenom jdu, že už nemám sílu."

Ve zbývajících třech mužských kategoriích zvítězili četař František Zouhar, desátník Marek Štěpán a kapitán Radek Kala. Mezi všemi ženami a také ve své kategorii Ž2 byla nejrychlejší nadporučice Jana Grygarová z Rakovníka, která se k závodění vrací po mateřské pauze. V kategorii Ž1 zvítězila loňská absolutní vítězka, žákyně VSŠ a VOŠ Moravská Třebová Tereza Hrbačová.



Autor: Viktor Sliva

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa