Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Mistrovství rezortu MO a Univerzity obrany ve sportovním lezení

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Mistrovství rezortu MO a Univerzity obrany ve sportovním lezení

Počet shlédnutí: 1289

20.4.2017 • Krátká chvíle na zběžnou prohlídku a poté do izolace. Šestice dívek a tři desítky mužů, někteří z nich za pomoci vztyčených paží a imaginárních dotyků na chytech stanovené barvy, se seznamují s cestou, jejíž překonání jim otevře bránu do dalšího postupového kola. Pod lezeckou stěnou Duro Singing Rock v brněnských Maloměřicích, nejvyšší vnitřní lezeckou stěnou v ČR, právě začíná Přebor rezortu MO a Univerzity obrany ve sportovním lezení.  

Seznámení s první kvalifikační cestou předcházelo slavnostní zahájení přeboru, během něhož úspěch soutěžícím popřáli plukovník gšt. Milan Marek, zástupce rektora Univerzity obrany, jejíž Centrum tělesné výchovy a sportu bylo pořadatelem přeboru, a podplukovník Jiří Malík, odborný garant ze Sekce rozvoje a plánování schopností MO.

Úkol soutěžících byl zdánlivě jednoduchý – postoupit po vytyčené cestě, odlišené od ostatních stanovenou barvou chytů, co nejvýše. Aby se jasně projevily lezecké dovednosti těch nejlepších účastníků, zvyšovali pořadatelé postupně obtížnost tras od těch kvalifikačních, přes semifinálové až po finálové. Zachování stejných podmínek pro všechny soutěžící bez ohledu na vylosované pořadí zajišťuje v úvodu zmíněný pobyt v izolaci. Jednotliví lezci se tak nemohou učit optimální zdolání cesty sledováním svých předchůdců.  

S nástrahami všech tratí se nejlépe popasoval nadrotmistr Jakub Červenka z Přáslavic, kterému na stupních vítězů dělali společnost kapitán Jan Fengl z Jinců a praporčík Jan Čeřovský z Hradce Králové. Přeborníkem Univerzity obrany se stal svobodník Pavel Prokop. Mezi ženami nejvýše vystoupala rotmistryně Karolína Röschová z Liberce, následovaná nadporučicí Petrou Kvapilovou z Náměšti nad Oslavou a četařkou Natálií Goláňovou, která se tak stala přebornicí Univerzity obrany.



Autor: Viktor Sliva, foto: autor a Jiří Komárek

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa