Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Labutí píseň

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Labutí píseň

Počet shlédnutí: 945

19.4.2017 • Spolu s mnohonásobným světovým a evropským šampionem v raftingu rotným Bc. Tomášem Martinkou je dalším sportovcem Univerzity obrany, který dosáhl úspěch ve spojitosti s vodním živlem, desátnice Radka Svobodová. Ta na minulých Českých akademických hrách stanula celkem třikrát na stupních vítězů a díky tomuto úspěchu byla vyhlášena akademickou sportovkyní Univerzity obrany pro uplynulý rok. Zmíněná medailová umístění získala studentka oboru vojenské zubní lékařství v neobvyklém sportovním odvětví – ploutvovém plavání.

Navázala tak na předchozí zisk více než 20 titulů přebornice a mistryně republiky v tomto sportu. Loňské akademické medaile však lze označit za labutí píseň Radky Svobodové v ploutvovém plavání – připravuje totiž velkou změnu ve své sportovní kariéře.

Desátnice Radka Svobodová v loňském roce získala na Českých akademických hrách celkem dvě stříbrné a jednu bronzovou medaili. Druhé místo obsadila v rychlostním potápění na 50 metrů a v ploutvovém plavání na stejně dlouhé trati, bronz pak přidala znovu v ploutvovém plavání, tentokrát na vzdálenost 100 metrů. Jak se obě uvedené disciplíny liší? Při rychlostním potápění se závodník pohybuje po celou dobu pod vodou, na nejkratší padesátimetrové trati na nádech, na delších tratích za pomoci dýchacího přístroje. Ve druhé zmíněné disciplíně se plavec pohybuje na hladině, v obou případech je však vybaven monoploutví, která neznalého laika překvapí svými rozměry a hmotností. 

„Na monoploutev si člověk zvyká dlouho, nohy jsou v ní pevně sevřené, při pohybu hodně trpí kotníky. A vůbec není jednoduché stoupnout si v této ploutvi na startovní blok, protože chodidlo směřuje prsty nahoru, úplně naopak, než v botách s podpatky," popisuje Radka Svobodová své zkušenosti se specifickým sportovním vybavením, které se vyrábí na zakázku přesně na nohu plavce.

Cesta k monoploutvi vedla pro Radku přes školní plavání. Když po přestěhování do nového bydliště začala v Novém Jičíně ve druhé třídě chodit do školního bazénu, všimly si jí trenérky ploutvového plavání a po dohodě s rodiči se nadaná žačka začala intenzivně věnovat sportu v místním KVS Laguna. Při rozhodování o středoškolském studiu pak zvolila Gymnázium TGM ve Zlíně, a v důsledku toho i přestup do současného klubu Nemo Zlín. „Ploutvové plavání jsem si oblíbila především kvůli tomu, že trénink je pestřejší než při normálním plavání – začnu rozplaváním bez ploutví, pak si nasadím klasické ploutve a nakonec trénuji s monoploutví," uvádí desátnice Svobodová jeden z důvodů, proč se rozhodla pro neobvyklý sport.

Úspěchy na domácí půdě v podobě 22 přebornických a mistrovských titulů v různých věkových kategoriích přivedly Radku Svobodovou do širší české reprezentace, účastnila se některých závodů Světového poháru, konaných namátkou v Německu, Maďarsku, Itálii či Polsku. Na jednom ze závodů Evropského poháru v roce 2008 zvítězila v mezinárodní konkurenci na padesátimetrové trati v rychlostním potápění. V té době trénovala 9x týdně ve vodě a k tomu připojila jednou až dvakrát suchou přípravu.

„Medicína je krásná věc, ale člověk při jejím studiu zleniví," říkala si Radka v době, kdy přemýšlela o vysokoškolském studiu. Proto se rozhodla studovat svůj oblíbený obor tam, kde je pohyb přirozenou součástí studia. Navíc chtěla být finančně nezávislá na rodičích, a rozhodla se tedy pro vojenské studium na Univerzitě obrany. Přestože tíhla ke stomatologii, na dni otevřených dveří se nakonec rozhodla pro všeobecné lékařství. Po přijetí na školu ji jako každého nováčka čekala základní příprava, kterou zvládla i díky intenzivní sportovní průpravě. „Táta byl hodně překvapený, protože nevěřil, že to dokážu. Ale nakonec byl rád," ohlíží se Radka.

Jenže studium samotné se nevyvíjelo podle představ a v prvním ročníku se tehdejší svobodnici nepodařilo složit všechny předepsané zkoušky. Po roční pauze se přihlásila znovu a tentokrát na původně zamýšlenou zubařskou specializaci. Práh druhého ročníku napodruhé překročila, a tak v hodnosti desátnice může spřádat plány do budoucna.  „Ze studia mám velkou radost, od začátku máme praxi v nemocnici," říká studentka druhého ročníku. Po skončení studia by se chtěla věnovat zubařině ve vojenské nemocnici, nejlépe v Olomouci, a má k tomu své důvody: „Podmínky v armádě jsou momentálně dobré, navíc se člověk nemusí stresovat z dluhů spojených se zařizováním vlastní ordinace."

To je však hudba budoucnosti. Mnohem blíže je nyní změna v Radčině sportovní kariéře. Plavání chce spojit s dalším sportem, kterému se dříve věnovala – s orientačním během. Výsledkem je opět neobvyklé sportovní odvětví – orientační potápění. Znamená to mimo jiné přechod z bazénu do přírodních nádrží a přizpůsobení se celému vějíři nových disciplín, z nichž některé jsou týmové. Při tréninku chce vojenská studentka spojit síly s osminásobným mistrem světa Jakubem Němečkem. A protože Radka Svobodová je ctižádostivá, někdy až přehnaně, jak sama říká, můžeme se nadít zajímavých výsledků.


Autor: Viktor Sliva

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa