Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Univerzita obrany prezentovala POKOS pro středoškoláky v Kutné Hoře

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Univerzita obrany prezentovala POKOS pro středoškoláky v Kutné Hoře

Počet shlédnutí: 2140

13.4.2017 • V rámci vzdělávacího programu POKOS se včera studenti Vyšší odborné školy a Střední průmyslové školy v Kutné Hoře od příslušníků Univerzity obrany mimo jiné dozvěděli, jak se zachovat při úniku nebezpečných kapalných a plynných látek, které mohou ohrozit či poškodit zdraví lidí. Žáci třetího ročníku si po teoretické instruktáži vyzkoušeli nasazování ochranných masek a oblékání filtračních ochranných převleků a pláštěnek. 

„Amoniak neboli čpavek je bezbarvý plyn. Má typicky štiplavý zápach, je velmi dráždivý, způsobuje slzení a poleptání dýchacích cest," objasnil žákům elektrotechnické průmyslovky rotný Jan Kiszka, student oboru vojenská chemie. Vedle nebezpečných průmyslových látek se středoškoláci seznámili i s bojovými otravnými látkami a ochranou proti nim.

V teoretické části studenti pozorně naslouchali výkladu podplukovníka Jaroslava Staňka z katedry vojenského umění Fakulty vojenského leadershipu UO, který je seznámil se systémem zajišťování bezpečnosti naší země, se základními úkoly a strukturou Armády České republiky i povinnostmi každého občana při obraně vlasti. Vojenský pedagog kladl studentům také všetečné otázky a nutil je, se zamyslet nad problematikou bezpečnosti a obrany státu. Všichni žáci, kteří správně odpověděli, byli odměněni drobnými předměty s armádním logem. 

Na dalším praktickém stanovišti, které vedli studenti Fakulty vojenského zdravotnictví UO z Hradce Králové, si žáci osvojili zásady poskytování první pomoci včetně masáže srdce a současně se naučili, jak zastavit tepenné krvácení u zraněného člověka. Student vojenského všeobecného lékařství rotný David Palenčar a budoucí zdravotnická záchranářka desátnice Kateřina Czepczorová názorně předváděli správný postup při zastavení tepenného krvácení za použití škrtidla a obvazů a poté se kutnohorští průmyslováci vše prakticky učili. Na stanovišti zdravotní přípravy tak středoškoláci měli možnost si přímo na vlastní kůži vyzkoušet, jak správně postupovat, když například přijedou k dopravní nehodě.

V rámci bloku praktických ukázek se studenti elektrotechnické průmyslovky rovněž seznámili s vybranou radiovou technikou české armády. Proniknout do tajů moderních komunikačních a informačních technologií ve vojenském i civilním prostředí mohli studenti s podplukovníkem Václavem Plátěnkou z katedry komunikačních a informačních systémů Fakulty vojenských technologií UO, kterému asistoval rotný Lukáš Podaný. Společně představili i možnosti moderních speciálních prostředků k průzkumu kmitočtového spektra a analýzy radiových signálů. „Užili jsme si to. Byl to zážitek, který stál zato!" prohlásil student střední průmyslové školy Jakub Sysel.
Atraktivním stanovištěm byla ukázka ručních zbraní české armády, kde si mohli studenti prohlédnout například útočnou pušku CZ 805 BREN A1 nebo pistoli CZ 75 Phantom. Vyzkoušet si mohli také ochrannou vestu proti střepinám a kevralovou přilbu. Všichni se také zúčastnili soutěže ve střelbě z laserové pistole na sklopné terče. Nejlepšími střelci se stali Adam Miškovský, Dominik Čučka a Jakub Sysel.

Na armádní prezentaci mělo více jak sto žáků VOŠ a SPŠ v Kutné Hoře také příležitost se mnohé dozvědět o možnostech vysokoškolského studia na fakultách Univerzity obrany a profesi důstojníka Armády České republiky.

 

Autor: Pavel Pazdera  

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa