Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Jednání chemické sekce Asociace středních průmyslových škol České republiky s účastí zástupců UO

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Jednání chemické sekce Asociace středních průmyslových škol České republiky s účastí zástupců UO

Počet shlédnutí: 801

​12.4.2017 • Ve dnech 4. a 5. dubna proběhlo na Střední škole gastronomie a farmářství Jeseník jednání chemické sekce Asociace středních průmyslových škol České republiky.  Jednání se zúčastnili zástupci středních škol s chemickým zaměřením od Ústí nad Labem po Valašské Meziříčí. Z Univerzity obrany byli na jednání pozváni zástupci Ústavu OPZHN pplk. gšt. prof. Ing. Stanislav Florus, CSc. a pplk. doc. Ing. Pavel Otřísal, Ph.D., MBA. Účast příslušníků Univerzity obrany na jednání je počátkem hlubší spolupráce Ústavu OPZHN s chemickou sekcí a zejména se středními školami chemického zaměření.

Na setkání bylo projednáváno mnoho palčivých problémů, které v současnosti musí řešit všechny školy. Střední školy s chemickým zaměřením se potýkají s nižším počtem studentů, který je dán zejména demografickými důvody a rovněž obecně nižším zájmem o studium technických oborů.  Odliv potencionálních studentů je způsoben i strachem ze státních maturit, který směřuje absolventy základních škol spíše na učňovská zařízení.  U škol s chemickým zaměřením se ředitelé potýkají s velkými problémy, které způsobují legislativní omezení pro práci s chemickými látkami. Doposud není například stanoveno, s kterými chemikáliemi mohou pracovat žáci základních škol, tzn. děti do patnácti let věku. To má samozřejmě odraz i v zájmu o studium chemie na vyšších typech škol. I přes demografický pokles je možné říci, že chemie mladé lidi přitahuje, což se projevuje rostoucím zájmem žáků 9. tříd základních škol o účast v soutěži Hledáme nejlepšího mladého chemika ČR, která je jedním z výstupů programu excelence základních škol.  Zástupci středních škol potvrdili zájem o uplatnění jejich absolventů ze strany průmyslu, což se projevuje ze strany konkrétních společností realizací různých forem stipendijních podpor.


V rámci prezentace Univerzity obrany byla diskutována možnost studia se zdůrazněním specifik současných studijních programů. Hlavní pozornost byla věnována diskusi nad konkrétními problémy týkající se studia modulu Velitel chemických jednotek na Fakultě vojenského leadershipu v úzké návaznosti na Ústav OPZHN. Zástupci některých škol projevili zájem o návštěvu Ústavu OPZHN a o  získání podrobnějších informací o pracovišti. Byla deklarována vzájemná ochota o další rozvoj spolupráce Ústavu OPZHN se středními školami chemického zaměření a s chemickou sekcí Asociace středních průmyslových škol České republiky.

Vzájemná výměna informací a diskuse aktuálních problémů by nebyla možná bez podpory předsedy chemické sekce Asociace středních průmyslových škol České republiky a zároveň ředitele Střední průmyslové školy chemické v Brně pana Ing. Viléma Koutníka, CSc. a ředitelky Střední školy gastronomie a farmářství PhDr. Silvie Pernicové za což jim patří poděkování.


Autoři: Stanislav Florus, Pavel Otřísal, foto: Vilém Koutník 

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa