Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
31. kurz Generálního štábu dorazil do cíle

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

31. kurz Generálního štábu dorazil do cíle

Počet shlédnutí: 1343

30.3.2017 • K pomyslnému vlaku, v němž v uplynulých sedmi měsících cestovalo 27 pasažérů, kteří se nyní postupně dostávají i do role průvodčích, přirovnal zástupce náčelníka GŠ – náčelník štábu generálporučík František Malenínský právě ukončený 31. kurz Generálního štábu. Jeho absolventi byli dnes slavnostně vyřazeni v Brně v prostorách Klubu Univerzity obrany, jejíž Centrum bezpečnostních a vojenskostrategických studií bylo garantem kurzu.

Dnes vyřazení důstojníci Generálního štábu před půl rokem při zahájení 31. kurzu zvolili do jeho názvu historickou postavu krále Karla IV. Rektor-velitel UO brigádní generál Bohuslav Přikryl ve svém projevu na úvod slavnostního vyřazení ocenil působení tohoto panovníka, který dokázal ve složité době efektivně uplatňovat nástroje jak politické a diplomatické, tak i vojenské. Z tohoto pohledu jsou analytické schopnosti, zhodnocení dosavadních praktických zkušeností a mnohdy také nedoceňovaná, či postrádaná osobnostní vyspělost podle generála Přikryla nezbytné předpoklady pro absolvování soudobých kurzů. 

„Až na tuto úroveň začínají navazovat nové poznatky, vyžadující komplexní a tvůrčí přístup studentů. Toto je základní přístup k pojetí Kurzu Generálního štábu, v němž je deklarován požadavek na takový typ vzdělávání, které musí připravit studenta na zvládání neurčitostí a asymetrií, ale hlavně inspirovat a motivovat k potřebě dalšího sebevzdělávání a vlastního osobnostního rozvoje," uvedl rektor-velitel Bohuslav Přikryl.

Po předání dokladů o úspěšném absolvování kurzu byli oceněni jeho nejlepší účastníci. Podplukovníkovi gšt.  Tiboru Budíkovi, veliteli 71. mechanizovaného praporu 7. mechanizované brigády udělil náčelník Generálního štábu věcný dar za dosahování výborných studijních výsledků a aktivní přístup k plnění povinností v průběhu celého studia. Rektor-velitel UO předal svou cenu plukovníkovi gšt. Miroslavu Feixovi, vedoucímu oddělení koncepcí a řízení schopností odboru koncepcí a řízení Ředitelství speciálních sil MO.

Generálporučík František Malenínský na závěr ceremoniálu v duchu výše uvedeného přirovnání vyjádřil před absolventy kurzu své přání, aby onen pomyslný vlak nevykolejil: „Chci poděkovat příslušníkům 31. kurzu i všem učitelům, že ten vlak jede způsobem, jak jsme si představovali."

 

Autor: Viktor Sliva

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa