Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
FVT prohlubuje spolupráci s Aero Vodochody

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Fakulty vojenských technologií

FVT prohlubuje spolupráci s Aero Vodochody

Počet shlédnutí: 2239

30. 3. 2017 • V pondělí 27. března 2017 se na Univerzitě obrany uskutečnila prezentace společnosti AERO Vodochody AEROSPACE a.s., určená pro studenty leteckých odborností Fakulty vojenských technologií. Prezentace navázala na praktickou ukázku, která proběhla v prostorách našeho největšího výrobce civilní a vojenské letecké techniky dne 22. 3. 2017.

Prezentaci připravila v rámci spolupráce vysoké školy s aplikační sférou Katedra letectva a letecké techniky s Katedrou leteckých elektrotechnických systémů Fakulty vojenských technologií. Zástupci Aero Vodochody, společnosti s 98letou tradicí letecké výroby, zavítali na půdu Fakulty vojenských technologií za účelem představení své činnosti, nabídky studentské soutěže a prohloubení spolupráce s Univerzitou obrany.

V úvodu pracovní návštěvy byli pracovníci společnosti, Agáta Hatoková a Tobiáš Tvrdík, přijati děkanem Fakulty vojenských technologií. Při následném jednání se zástupci Katedry letectva a letecké techniky a Katedry leteckých elektrotechnických systémů, potvrdili zájem o prohloubení vzájemné spolupráce s Fakultou vojenských technologií. Aero Vodochody nabízí pracovní uplatnění absolventům civilního bakalářského studijního programu Technologie pro obranu a bezpečnost oboru, obor Letecká technika, který fakulta otevírá od září tohoto roku. Současně společnost projevila zájem vstoupit do přípravy akreditace navazujícího Magisterského studijního programu. Letecký výrobce nabízí vojenským i civilním studentům možnost exkurzí a stáží. Společnost je připravena realizovat stipendijní programy civilních studentů UO a nabídnout experty k zajištění vyžádaných přednášek  a workshopů. Pro oblast vzdělávání je pak společnost AERO připravena poskytnout návrhy témat pro bakalářské a diplomové práce.   

Po pracovním setkání na katedře proběhla v aule kasáren na ulici Šumavská prezentace firmy. Přednášky se zúčastnilo více jak sto studentů, především z druhého ročníku magisterského studia. V živé diskusi zástupci firmy zodpověděli řadu dotazů. V závěru setkání zástupci leteckého výrobce vyhlásili soutěž spočívající v návrhu na vytvoření demonstrátoru počítače ovládajícího zbraňové systémy letounu L-39NG. Soutěž bude probíhat od dubna do listopadu tohoto roku. Zájemci z řad studentů fakulty mohou vytvořit univerzitní tým pod vedením majora Bajera z Katedry leteckých elektrotechnických systémů. 

Návštěva zástupců společnosti a prezentace společných možností umožní další rozšíření spolupráce s významným světovým výrobcem letecké techniky s cílem moderního způsobu vzdělávání v leteckých studijních programech i možného uplatnění našich absolventů v praxi.

 

Autor: Juraj Hub, Miloslav Bauer

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa