Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Máme se kde ukrýt?

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Fakulty vojenského leadershipu

Máme se kde ukrýt?

Počet shlédnutí: 1208

28.3.2017 • Dne 17. března 2017 se ve spolupráci se Střední školou Automobilní a s Oddělením ochrany obyvatelstva Úřadu městské části Brno-sever uskutečnila odborná exkurze studentů 2. ročníku bakalářského studijního oboru Ochrana obyvatelstva. V rámci exkurze si mohli studenti prohlédnout stálé úkryty civilní ochrany a seznámit se s jejich účelem a využitím. Exkurze byla plánována v rámci předmětu Kolektivní ochrana a navazovala na teoretickou část, kde se studenti seznámili s problematikou ukrytí, jakožto nedílnou součástí opatření v rámci ochrany obyvatelstva v případě vzniku mimořádných událostí. 

Během odborné exkurze byli studenti seznámeni s dispozicemi jednotlivých typů úkrytů a s povinnostmi správců úkrytů při jejich údržbě. První úkryt, jenž studenti navštívili, se nachází v areálu Střední školy Automobilní na ulici Křižíkova a v minulosti sloužil jako úkryt pro krizový štáb podniku Královopolské strojírny s kapacitou až 70 osob. Přestože je úkryt již několik let vyřazen z evidence stálých úkrytů, veškeré dispozice úkrytu jsou udržovány v dobrém stavu. Studenti si mohli rovněž vyzkoušet ruční výrobu elektrické energie v případě výpadku dieselagregátu. Správce úkrytu Ing. Štefan Stěpník studenty seznámil s historií úkrytu a s jeho současným využitím.

Poté se skupina studentů přesunula na ulici Merhautova, kde pod vedením vedoucího oddělení ochrany obyvatelstva Úřadu městské části Brno-sever, Ing. Jaroslava Hradila, navštívili funkční úkryt civilní ochrany. Po odborném výkladu měli studenti možnost rovněž vidět veškeré zařízení úkrytu, včetně funkčního filtroventilačního zařízení či agregátů na výrobu elektrické energie. V rámci přednášky zazněly rovněž informace směřující do problematiky údržby úkrytů, úkonů k jejich zpohotovení, provozní dokumentace ale také do oblasti povinností místní samosprávy v rámci zabezpečení ukrytí obyvatelstva. Získané informace studenti využijí při zpracování případových studií a seminární práce v oblasti plánování ukrytí obyvatelstva.

Exkurze byla uskutečněna v rámci projektu „Vzdělávání pro bezpečnostní systém státu". Cílem projektu „Vzdělávání pro bezpečnostní systém státu" byla inovace vzdělávání a přípravy odborníků, jejímž záměrem bylo prezentovat bezpečnost státu jako záležitost, za níž je odpovědna společnost jako celek.



PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM  

A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY.  ​



Text a foto: Kamil Bednář, Jiří Kalenda

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa