Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Pro jaguáry do Guyany

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Pro jaguáry do Guyany

Počet shlédnutí: 1467

​23.3.2017 • Ve čtvrtek v časných ranních hodinách vyrazila dvojice studentů Univerzity obrany na tradiční výcvikový kurz do Francouzské Guyany. Na akci pořádané 3. regimentem francouzské cizinecké legie budou školu letos reprezentovat rotmistr Rodolfo Maršík a rotný Václav Krabáč. Jejich návrat z rovníkové tropické džungle je naplánován na 19. dubna.

Také letos účastníci guyanského kurzu vzešli z řad členů taktické skupiny Commandos. „Je to prestižní a celosvětově uznávaná akce, na kterou jsem si dělal zálusk od chvíle, kdy jsem nastoupil na univerzitu," popisuje důvod k přihlášení do kurzu rotmistr Maršík, student oboru Letový provoz, modul Speciální zabezpečení letectva. Jeho kolega rotný Krabáč, který se připravuje na roli velitele mechanizovaných jednotek, ho doplňuje: „Pro člena Commandos je to sen a nejvyšší cíl, jakého je možné dosáhnout, a také je to dobré pro další kariérní růst v armádě."

Informace pro dostatečnou přípravu na kurz mohli oba letošní účastníci čerpat od svých úspěšných předchůdců z minulých let. „Pro mě byla důležitá motivační věta jednoho z nich, poručíka Zbyňka Polky, která zněla: ,Budete tam dva jediní Češi, kteří reprezentují Českou republiku, tak se sakra snažte a přivezte jaguára!´" cituje rotný Krabáč loňského pokořitele tropické džungle.

Oba studenti Univerzity obrany se na americký kontinent vydávají poprvé a k prostředí, kde bude výcvik probíhat, mají oba přiměřený respekt. Obavy vzbuzují především překážkové dráhy plné vody a bahna, kde lze snadno přijít ke zranění. „To prostředí znám jen z filmů nebo návštěvy tropického pavilonu v zoologické zahradě a vůbec si nedokážu představit, jak tam prožít celé dva týdny," hledí Václav Krabáč do nejbližší budoucnosti. Rodolfo Maršík je však přesvědčen, že účast na extrémně obtížné akci má pro ně oba velký přínos: „Budeme patřit mezi hrstku lidí, která se tam podívá, a jsem rád, že tam můžu reprezentovat Armádu České republiky."



Autor: Viktor Sliva

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa