Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Mezinárodní spolupráce v rámci DEEP úspěšně pokračuje

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Mezinárodní spolupráce v rámci DEEP úspěšně pokračuje

Počet shlédnutí: 647

​20.3.2017 • Minulý týden byl zahájen v rámci projektu NATO Defence Enhancement Education Programme již třetí ročník mezinárodní spolupráce Univerzity obrany s Vojenskou akademií v Bělehradě. Spolupráce, jejímiž hlavními aktéry jsou Ústav ochrany proti zbraním hromadného ničení UO a za VA v Bělehradě podplukovník doc. Ing. Radovan Karkalić, Ph.D., se stala pevnou součástí programu pro podporu srbských ozbrojených sil v rámci procesu jejich přípravy na přijetí do Severoatlantické aliance.

V pondělí 13. března bylo pětidenní společné jednání zahájeno na ÚOPZHN bilancováním dosažených výsledků od minulé návštěvy české delegace u bělehradské VA a srbské společnosti TRAYAL v Kruševaci v září loňského roku. Program dále pokračoval ukázkou laboratoře individuální a kolektivní ochrany ÚOPZHN, která byla zaměřena na prezentaci nového technického vybavení určeného ke zjišťování odolnosti vůči permeaci toxických látek prodyšnými i neprodyšnými bariérovými materiály a sypanými sorbenty. Byly představeny nové metodiky testování a naznačeny potencionální směry rozvoje další činnosti ÚOPZHN v oblasti individuální a kolektivní ochrany.

Úterní program byl zahájen setkáním ředitel ústavu plukovníka doc. Ing. Zdeňka Skaličana, CSc. s podplukovníkem Radovanem Karkalićem. Poté následovala návštěva Odboru biologické ochrany v Těchoníně. Úvodní část jednání byla zaměřena na seznámení s organizací sil a prostředků biologické ochrany AČR a jejich zapojením do širšího aliančního úsilí. Byly diskutovány organizační struktury sil biologické ochrany a jejich zařazení do CJTF s účastí chemického vojska AČR. Praktická část představovala ukázku technologických prostor hlavní budovy a systému manipulace s pacienty kontaminovanými biologickými látkami. 

Program středečního dne byl zaměřen na prezentaci vybraných kateder Fakulty vojenského zdravotnictví UO v Hradci Králové. Prezentaci Katedry toxikologie a vojenské farmacie zahájil vedoucí katedry plukovník doc. PharmDr. Daniel Jun, Ph.D. obecnou informací o historii, struktuře a působnosti katedry. V závěru prezentace pracoviště byly diskutovány otázky možné odborné spolupráce a představeny dílčí výsledky dosažené v rámci vzájemné spolupráce mezi českou a srbskou stranou v rámci DEEP. Následovala vystoupení vybraných studentů DSP realizovaných katedrou, která byla doprovázena ukázkami experimentálního vybavení a používaných technik zjišťování experimentálních dat a metod jejich hodnocení. Prezentace výsledků výzkumu v oblasti vojenské farmacie byla provedena podplukovnicí doc. PharmDr. Janou Žďárovou Karasovou, Ph.D. Dosažené výsledky byly dokumentovány ukázkou nejkvalitnějších publikačních výstupů. 

Odpolední program byl zahájen na Katedře radiobiologie prezentací schopností pracoviště kapitánkou Bc. Lenkou Mervartovou. Unikátní výsledky dosažené katedrou byly diskutovány z pohledu odlišných principů detekce ionizujícího záření a řešení otázek ochrany proti němu, které jsou realizovány na ÚOPZHN a bělehradské VA. Problematika výuky, výcviku a vědeckého zaměření Katedry molekulární patologie a biologie byla přednesena plukovnicí gšt. doc. RNDr. Zuzanou Kročovou, Ph.D. Tato problematika byla diskutována z pohledu možností operačního nasazení SIBCRA týmů v úkolových uskupeních s jádrem na bázi praporu radiační, chemické a biologické ochrany.

Čtvrtý den pracovního jednání byl zahájen  u akciové společnosti SIGMA GROUP, a. s. Předmětem setkání byla diskuze o možnostech zapojení ÚOPZHN do připravovaných a již běžících projektů. Odborníci společnosti byli pozvání na konferenci ústavu CBRN PROTECT 2017 konající se ve dnech 19. a 20. dubna 2017 ve Vyškově a zároveň k prohlídce laboratorního vybavení ÚOPZHN určeného ke zjišťování bariérových vlastností ochranných materiálů a sorbentů.

Závěrečný den proběhl u společnosti FIBERTEX NONWOVENS, a. s. ve Svitavách. Byly shrnuty výsledky dosavadní spolupráce a zhodnocena kvalita zaslaných vzorků aktivního uhlí ze společnosti TRAYAL. V rámci rozvoje další spolupráce mezi ÚOPZHN a společností FIBERTEX NONWOVENS byla diskutována možnost dlouhodobé spolupráce při řešení témat diplomových (disertačních) prací. V rámci nabízené spolupráce se také hovořilo o možnosti vyslání studenta Střední průmyslové školy chemické v Brně na stáž do společnosti FIBERTEX NONWOVENS s tím, že by jeho potenciální zájem mohl přejít ve studium modulu velitel chemických jednotek s následnou možností řešení diplomové práce ve společnosti. 

Závěrem bych chtěl poděkovat všem, kteří se na úspěšném naplnění plánovaných aktivit podíleli. Poděkování patří zejména děkanovi FVZ prof. MUDr. Pavlu Boštíkovi, Ph.D., vedoucím kateder FVZ, u nichž návštěva proběhla, styčnému důstojníkovi nadporučíkovi Ing. Marku Matulovi a studentům DSP Katedry toxikologie a vojenské farmacie. Za zabezpečení logistické podpory patří poděkování zejména Ing. Janu Havlínovi a Norbertu Švirikovi z oddělení dopravy rektorátu UO.

 

Autor: Pavel Otřísal, foto: autor a RNDr. Vladimír Obšel, CSc.

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa