Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Univerzita obrany si připomněla přistoupení k NATO

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Univerzita obrany si připomněla přistoupení k NATO

Počet shlédnutí: 541

10.3.2017 • V aule Univerzity obrany se ve čtvrtek odpoledne konalo slavnostní shromáždění k 18. výročí přistoupení České republiky k Severoatlantické alianci. Spolu s příslušníky a civilními zaměstnanci UO se shromáždění zúčastnili také náměstek primátora města Brna Jaroslav Kacer a vedoucí Kanceláře metropolitní spolupráce a marketingu MMB Marie Zezůlková.

Hlavním bodem programu shromáždění byl projev rektora-velitele UO brigádního generála Bohuslava Přikryla. Ten připomněl, že důvodem přizvání České republiky, Maďarska a Polska do Organizace Severoatlantické smlouvy v roce 1999 nebyla kvalita ozbrojených sil uvedených zemí, ale skutečnost, že NATO jako vojensko-politická aliance upřednostnila v tehdejší době geopolitické hledisko. Zkvalitnění úrovně ozbrojených sil pak bylo úkolem, jehož řešení mělo následně proběhnout a kontinuálně probíhá dodnes. „Na tuto půjčku bezpečnostních garancí jsme v minulosti poněkud pozapomněli a dnes je nám o to víc a právem připomínána," uvedl generál Přikryl.

Rektor-velitel UO však připomněl také opačnou stranu našeho členství v alianci, jejímž nejviditelnějším projevem je účast na širokém spektru mnohonárodních mírových, záchranných i humanitárních operací pod hlavičkou NATO, OSN i Evropské unie dále aktivní a stále širší participace na činnosti řídicích a velitelských orgánů Severoatlantické aliance v zahraničí, především pak zvolení bývalého náčelníka Generálního štábu AČR armádního generála Petra Pavla do čela Vojenského výboru NATO před dvěma roky.  

Změny v průběhu osmnáctiletého členství České republiky a působení Armády ČR v rámci Severoatlantické aliance se pozitivně odrazily ve zvýšené kvalitě vykonávaných činností a v účelné profilaci ozbrojených sil. Na zvýšení úrovně armády a kvality jejího personálu, etického rozměru myšlení a vzorců chování příslušníků ozbrojených sil a v neposlední řadě i na jejich mentalitu v příštích letech bude mít vliv i Univerzita obrany.

„Jsem přesvědčen, že naše státní vojenská vysoká škola jako jediný nositel akreditovaného vojenského vysokoškolského vzdělávání personálu armády a klíčová instituce podílející se na vojensko-odborné a vojensko-humanitní profilaci příslušníků ozbrojených sil, splní se ctí svoje úkoly," uvedl brigádní generál Bohuslav Přikryl na závěr svého vystoupení.


Autor: Viktor Sliva

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa