Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Dana Drábová přednášela o jaderné bezpečnosti

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Dana Drábová přednášela o jaderné bezpečnosti

Počet shlédnutí: 526

3.2.2017 • Předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová se stala další významnou osobností, která vystoupila na půdě Univerzity obrany. Její přednášku ve čtvrtek 2. února vyslechli spolu s pracovníky univerzitního Ústavu ochrany proti zbraním hromadného ničení i desítky dalších příslušníků a zaměstnanců UO.

Tématem přednášky s názvem Dobrý sluha, ale zlý pán byla jaderná energetika. K vytvoření představy o tom, s jakými kvanty energie tento obor pracuje, využila Dana Drábová srovnání s typickým chemickým dějem – spalováním. Z něj vyplynulo, že jaderná energie je z pohledu hustoty energetického nosiče zjednodušeně řečeno milionkrát koncentrovanější oheň.

Poté se doktorka Drábová vrátila o sto let zpátky, do doby, kdy došlo k prvním pokusům o zkoumání a využití sil, jež drží atomové jádro pohromadě. Po teoretických úvahách jako první prakticky využitelné zařízení sestrojil v prosinci 1942 tým italského emigranta do USA Enrica Fermiho jaderný reaktor na chicagském fotbalovém stadionu. „Už tehdy lidé, kteří rozuměli jaderné energii, věděli, s čím zacházejí, a když si takovou sílu ochočují, musejí dávat velký důraz na bezpečnost," uvedla Dana Drábová pasáž, týkající se tehdejších jednoduchých způsobů rychlého zastavení štěpné reakce. Jedním z nich bylo zasunutí na laně zavěšené kadmiové tyče do nitra reaktoru. Přetnutí závěsného lana měl tehdy v případě potřeby provést Norman Hilberry, neboli muž se sekerou, který ovládá bezpečnostní tyč. Akronym anglické verze tohoto označení (Safety Control Rod Axe Man), tedy SCRAM se dodnes používá jako termín pro rychlé odstavení reaktoru bezpečnostními systémy.

Po krátké zmínce o vojenském uplatnění jaderné reakce na konci druhé světové války se pak Dana Drábová zabývala způsoby mírového využití atomové energie. Zmínila současný přesun těžiště jaderné energetiky z USA a Evropy do Asie a dále se věnovala nebezpečí havárií, jejichž důsledky ve velké míře závisejí na schopnosti obsluhy konkrétního zařízení. „Že to zvládnutelné je, to vám ukáží koncepty, které pro řešení jaderné havárie slouží," řekla Dana Drábová a popsala tvz. systém ochrany do hloubky, který v opačném směru připomíná systém ochranných prvků středověké pevnosti. Dále se pak věnovala třem nejhorším jaderným haváriím, jejich příčinám, průběhu a důsledkům.

„Jaderná energetika stejně jako oheň v naprosté většině případů je a také zůstane dobrým sluhou a v naší moci je udělat všechno proto, aby se nestala zlým pánem," zakončila Dana Drábová přednášku svým přesvědčením o smyslu toto energetického zdroje. 
 

Autor: Viktor Sliva

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa