Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Winter Survival 2017: Družstvo Univerzity obrany skončilo na pěkném pátém místě

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Winter Survival 2017: Družstvo Univerzity obrany skončilo na pěkném pátém místě

Počet shlédnutí: 1476

​27.1.2017 • Ve čtvrtek 26. ledna odpoledne je v jesenických horách po všem. Čtyři dny tvrdého soupeření s nástrahami přírody, náročnými úkoly a se sebou samým mají účastníci armádního závodu Winter Survival 2017 za sebou. Po finálové etapě přední pozice na mistrovství obsazují české týmy.

Mezinárodní mistrovství AČR v zimním přírodním víceboji Winter Survival 2017, které v rámci české armády připravila Univerzita obrany v Brně, prověřovalo u vojáků úroveň dovedností z oblasti speciální tělesné přípravy, vojenského výcviku a také schopnost rychlého a správného rozhodování při plnění úkolů. Závod zdárně dokončilo 13  družstev z 18.

V posledních soutěžních disciplínách šlo především o rychlost při sjezdu a zručnost při házení ručních granátů. Vojenské týmy musely nejprve absolvovat měřený sjezd po sjezdovce Ski arény Vrbno pod Pradědem, jehož součástí bylo překonávání různých překážek z dřevěných klád a velkých pneumatik a těsně před cílem skok. Na sjezd bezprostředně navazovala likvidace pozorovatelny nepřítele – vojáci házeli granátem na dálku a poté běželi na sněžnicích a házeli ruční granáty na cíl. 

Vítězem 23. ročníku mezinárodního mistrovství AČR v zimním přírodním víceboji Winter Survival 2017 se stalo družstvo 43. výsadkového praporu Chrudim ve složení nadrotmistr Richard Dvořák, četaři Zdeněk Černý a Ondřej Pajer. „Máme obrovskou radost, jsme nadšení. Závod byl letos mnohem obtížnější, plný krásných disciplín. V prosinci jsme vyhráli soutěž Krkomen a nyní Winter Survival. Je to paráda," zhodnotil četař Zdeněk Černý. „V tomto složení jsme Winter Survival jeli i vloni, kdy jsme byli čtvrtí. Je to úspěch," uvedl kapitán družstva nadrotmistr Richard Dvořák. 

Družstvo Univerzity obrany obsadilo 5. místo. Tvořili ho studenti rotní Jan Miroš, Tomáš Pňáček a Jakub Švanda. A jak se v soutěži umístila zahraniční družstva? Slovenští průzkumáci ze Žiliny skončili na 6. místě, belgičtí výsadkáři na 8. příčce a polští studenti na 11. a 13. místě.  

Nejúspěšnějším týmům poháry a ceny předali zástupce ředitele sekce rozvoje a plánování schopností MO brigádní generál Jaromír Alan, rektor-velitel Univerzity obrany brigádní generál Bohuslav Přikryl, ředitel státního podniku Vojenský technický ústav Praha Jiří Protiva a další představitelé české armády. Slavnostní ceremoniál proběhl na vojenské zotavovně Ovčárna pod Pradědem, která se každoročně stává logistickou základnou celé soutěže.
 


Autor: Pavel Pazdera, mluvčí WS 2017, foto: Jiří Pařízek, video: Jakub Mareš

Winter Survival na Facebooku

Výsledky čtvrtého dne

Celkové výsledky


   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa