Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Na Winter Survivalu vojáci bojují s únavou a mrazem

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Na Winter Survivalu vojáci bojují s únavou a mrazem

Počet shlédnutí: 468

26.1.2017 • Třetí den mezinárodního závodu Winter Survival 2017, který pro vojáky připravili učitelé z Centra tělesné výchovy a sportu Univerzity obrany, se nesl v duchu náročného kruhového pochodu po jesenických horách. Profil dvacetikilometrové trasy byl členitý, závodníci zdolávali rokle a kopce s poměrně značným převýšením. Přes den bojovali s únavou a v noci s mrazem. 

Armádní závod Winter Survival napříč Jeseníky dokáže každý rok závodníky překvapit. Nikdy není stejný. Po dvou dnech z něj odpadlo pět soutěžních týmů. A zrádné úkoly na trati daly pořádně zabrat i těm, kteří pokračují dál. 

Fyzicky a psychicky nejnáročnější disciplínou závěrečné části třídenní etapy této armádní soutěže byla disciplína nazvaná „jeskyní k vrcholu“. Úkolem hlídek bylo zdolat poměrně dlouhý úsek v prudkém svahu kopce Plošina, kde vojáci prolézali temnou jeskyní, postupovali po šikmém laně, překonávali lanové přemostění a slaňovali z třicetimetrové skály. Jenže… Členové družstev si museli vylosovat své hendikepy – slepý, hluchý a němý – a pak teprve plnili úkoly na skalách. Slepý dostal zalepené lyžařské brýle, hluchý si nasadil ochranná sluchátka s hudbou a němý obdržel roubík do úst. Tato omezení jim komplikovala komunikaci mezi sebou a stěžovala lezení na skalách. „Tohle prověřovalo jejich lezecké dovednosti, fyzickou zdatnost a psychickou odolnost,“ konstatoval spokojeně jeden z autorů úkolu podplukovník David Ullrich.

Na jiné kontrole byli závodníci postaveni před úkol najít na mostě pět výbušných systémů IED, které tam nastražil nepřítel, nebo při došlé munici provést hody nožem a sekerou a střelbu lukem. 

Celkově za první (třídenní) etapu závodu je v čele mistrovství hlídka 43. výsadkového praporu z Chrudimi, na druhém místě tým 22. základny vrtulníkového letectva v Náměšti nad Oslavou a na třetí pozici družstvo Agentury logistiky ve Staré Boleslavi. „Trápí nás drobné zdravotní problémy, ale chceme vytrvat až do konce. Disciplíny se nám zatím daří plnit dobře,“ zhodnotil vedoucí týmu 22. základny vrtulníkového letectva kapitán Jan Tancibudek.

Dnes soutěžící čeká druhá etapa závodu, která představuje sjezd po sjezdovce s překonáváním překážek z dřevěných klád a pneumatik a likvidaci pozorovatelny nepřítele – vojáci se budou pohybovat na sněžnicích a házet granáty na cíl.


Autor: Pavel Pazdera, mluvčí WS 2017, foto: Jiří Pařízek, video: Jakub Mareš

Winter Survival na Facebooku

Výsledky třetího dne


   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa