Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Vojáci jsou v druhé polovině nejtěžší etapy závodu v zimním přežití

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Vojáci jsou v druhé polovině nejtěžší etapy závodu v zimním přežití

Počet shlédnutí: 1101

25.1.2017 • Leden má v kalendáři armádních závodů jednu jistotu a možná největší tahák zimy – závod Winter Survival v Jeseníkách. Ten přitahuje jak ostřílené armádní borce, kteří se tohoto klání účastní pravidelně, tak i nováčky, jež chtějí obstát v extrémně obtížném závodu. Všichni pak reprezentují své vojenské útvary a zařízení.  

Winter Survival je tedy synonymem extrému, vytrvalosti, bojových aktivit v horách, ale také přátelství a touhy společně dojít do cíle. „Snažíme se v pořádku dojet do cíle, absolvovat všechny disciplíny a splnit soutěžní úkoly,“ říká poručík Marek Váňa, vedoucí týmu 71. mechanizovaného praporu v Hranicích.

Prubířskými kameny druhého soutěžního dne na Winter Survivalu 2017, ve kterém pokračuje 13 družstev z 18, byly hned dvě disciplíny, a to výstup skalní stěnou a útěk ze zajetí. Pod vrcholem Javůrka museli vojáci nejdříve zdolat dvacet metrů vysokou skálu po zajištěné lezecké cestě, poté přelézt do koruny vysokého smrku a po krátkém výstupu po kmeni se opět dostat na skálu. Na vrcholu skály pak obdrželi další úkol. Vybraný člen týmu musel zdolat další úsek pomocí vodorovných lan natažených mezi dvěma skalními bloky. Nejprve tam a poté zpět. Tento úkol byl pro vojáky zkoušku z lezeckých dovedností a fyzické zdatnosti.

Ještě překontrolovat výstroj, vyčíst z mapy správný směr a přesun pokračuje. Profil trasy je členitý, střídají se výstupy a sjezdy s poměrně značným převýšením. Dostatek sněhu, a to i v nižších polohách, umožňuje vojákům pohyb na skialpinistických lyžích.

Při disciplíně „útěk ze zajetí“ byli v týmu spoutáni kovovými pouty vždy dva členové hlídky jednou rukou a dva svázáni provazem jednou nohou k sobě. Jejich úkolem bylo bezpečně projít únikovou trasou, která vedla do svahu a ze svahu, tunelem a vícekrát překonávala malý vodní tok, například přes dřevěnou lávku, položené klády či po zavěšené kládě pod mostem. Vše museli vojáci zvládnout za 10 minut. 

Po dojezdu do cíle druhého dne vytrvalostní etapy pořadatelé z Univerzity obrany zařadili do programu úkol „noční přepad“. Šlo o likvidaci nepřítele v rámci nočních střeleb z útočné pušky CZ 805 BREN za použití noktovizoru. Každá hlídka střílela na 20 terčů vzdálených 50 až 100 metrů a měla k dispozici 20 nábojů. Vojáci plnili tento úkol na střelnici Mysliveckého sdružení Praděd ve Vrbně pod Pradědem. 

Podle průběžných výsledků armádní soutěže Winter Survival 2017 favority soutěže zůstávají družstva 22. základny vrtulníkového letectva v Náměšti nad Oslavou, 43. výsadkového praporu Chrudim a na třetí místo se dostala Agentura logistiky Stará Boleslav.

Dnes čekají vojáky vedle dalšího kruhového přesunu pohořím Hrubého Jeseníku zejména úkoly z vojenského lezení na skalách, práce s výbušninami při odminování mostu, hod nožem a sekerou a střelba z luku.  



Autor: Pavel Pazdera, mluvčí WS 2017, foto: Jiří Pařízek, video: Jakub Mareš

Winter Survival na Facebooku

Výsledky druhého dne


   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa