Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Ze závodu Winter Survival odstoupili favorité z hranické brigády

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Ze závodu Winter Survival odstoupili favorité z hranické brigády

Počet shlédnutí: 1875

​24.1.2017 • První mrazivou noc po vysilujícím čtyřicetikilometrovém přesunu mají účastníci armádního mistrovství Winter Survival 2017 za sebou. Strávili ji v lese u Dykovy chaty pod Medvědím vrchem, kam v pondělí večer nakonec dorazilo všech osmnáct družstev.

Tříčlenné vojenské týmy nejprve absolvovaly zrychlený přesun od Ovčárny přes Švýcárnu, Červenohorské sedlo, Keprník, Šerák do lyžařského areálu Ramzová. Součástí přesunu byly čtyři měřené terénní sjezdy včetně toho závěrečného na sjezdovce v Ramzové. „Hřebenovku jsme zvládli bez větších obtíží. Hodně ale foukalo na Keprníku. Závěrečný sjezd byl parádním svezením," zhodnotil první část přesunu rotný Tomáš Pňáček z družstva Univerzity obrany.

Po dojetí do cíle byla družstva postupně převážena z Ramzové do Adolfovic u Bělé pod Pradědem na bojové střelby z pistole. Na střelnici každý voják vedl střelbu na pět padacích terčů typu Popper, a pokud mu zbyli náboje, vystřílel je na šestý terč s kruhy. Po střelbě čekal závodníky paměťový orientační běh za použití ortofotomapy a další zdlouhavý přesun členitým terénem do prostoru prvního nouzového přespání pod Medvědím vrchem.

Během pondělí si nejlépe vedli vojáci z 22. základny vrtulníkového letectva v Náměšti nad Oslavou, 43. výsadkového praporu Chrudim a Univerzity obrany. Ze zdravotních důvodů ze soutěže odstoupila 7. mechanizovaná brigáda Hranice, Vojenská policie a Vojenský obor Fakulty tělesné výchovy a sportu UK Praha. Po noci strávené v lese odstoupilo družstvo ukrajinských výsadkářů, družstvo Slovensko I bylo po použití nouzového mobilního telefonu diskvalifikováno a pokračuje v závodě mimo soutěž.  

Dnes se budou vojáci na lyžích a s kompletní výbavou pro přežití pohybovat po hřebenech Hrubého Jeseníku a při tom sbírat kontroly, zdolávat skalní stěny, překonávat říční rokle, střílet na terče z útočné pušky Bren či se pokoušet uniknout ze zajetí. V ideálním případě týmy urazí 25 až 30 kilometrů.






Autor: Pavel Pazdera, mluvčí WS 2017, foto: Jiří Pařízek, video: Jakub Mareš

Winter Survival na Facebooku

Výsledky prvního dne


   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa