Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Na extrémní závod Winter Survival poprvé přijeli výsadkáři z Ukrajiny

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Na extrémní závod Winter Survival poprvé přijeli výsadkáři z Ukrajiny

Počet shlédnutí: 1937


23.1.2017 • Nástupem účastníků a zapálením ohně mistrovství bylo v neděli v podvečer na Ovčárně pod Pradědem v Jeseníkách zahájeno mezinárodní Mistrovství Armády České republiky v zimním přírodním víceboji Winter Survival 2017. Účastníky závodu, kteří se na toto armádní sportovní klání sjeli z pěti zemí, přivítalo v nejvyšších moravskoslezských horách překrásné slunečné počasí.

Do čtyřdenního vytrvalostního závodu se zaregistrovalo 12 domácích a 6 zahraničních vojenských družstev. V rámci Armády ČR jsou sedmi družstvy reprezentovány pozemní síly, vojenské školy vyslaly dva týmy, po jednom družstvu jsou zastoupeny vzdušné síly, Vojenská policie a Agentura logistiky ve Staré Boleslavi. Ze zahraničí přijeli vojáci z Belgie, Polska, Slovenska a Ukrajiny. Přitom Ukrajinci se soutěže účastní vůbec poprvé, jde o příslušníky 199. výsadkového výcvikového centra v Žitomíru. Rakušané na poslední chvíli účast v závodě odřekli.

„Soutěž dokonale prověří vaši fyzickou zdatnost a psychickou odolnost. Budete muset prokázat nejen vysokou úroveň schopností a dovedností ze speciální tělesné přípravy a vojenského výcviku, ale také pevnou osobní vůli a smysl pro týmovou spolupráci," uvedl k více jak padesáti účastníkům mezinárodního mistrovství dočasně pověřený ředitel sekce rozvoje a plánování schopností MO brigádní generál Ladislav Košner. Slavnostní nástup závodníků a pořadatelů mistrovství se uskutečnil na parkovišti vedle vojenské zotavovny Ovčárna pod Pradědem.

Sněhové podmínky jsou v nejvyšších moravskoslezských horách ideální a teplota se pohybuje i přes den pod bodem mrazu. Podle meteorologů má ještě více mrznout, a tak závodníky čeká náročná prověrka fyzických a psychických sil. Vojáci stráví dvě noci v lese. 

Dnes tříčlenné vojenské týmy absolvují zrychlený přesun od Ovčárny přes Červenohorské sedlo, Keprník, Šerák do ski areálu Ramzová. Součástí přesunu budou měřené terénní sjezdy včetně toho závěrečného na sjezdovce v Ramzové. Odpoledne jsou pak na programu bojové střelby z pistole na střelnici v Adolfovicích u Bělé pod Pradědem a paměťový orientační běh za použití ortofotomapy. První mrazivou noc po vysilujícím čtyřicetikilometrovém přesunu prožijí vojáci u Dykovy chaty pod Medvědím vrchem.

Až do středy se budou vojáci na lyžích a s kompletní výbavou pro přežití pohybovat po hřebenech Hrubého Jeseníku a při tom zdolávat skalní stěny, překonávat říční rokle a lanové mosty, zachraňovat zraněného, střílet na terče z útočné pušky Bren či odminovávat most. Závod, který organizuje Univerzita obrany v Brně, končí ve čtvrtek sjezdem v neupraveném terénu a likvidací pozorovatelny nepřítele.


 

Autor: Pavel Pazdera, mluvčí WS 2017, foto: Jiří Pařízek, video: Jakub Mareš

Winter Survival na Facebooku

Startovní listina


   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa