Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Na kurzu robotiky v Les écoles de Saint-Cyr

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Fakulty vojenských technologií

Na kurzu robotiky v Les écoles de Saint-Cyr

Počet shlédnutí: 796

12.1.2017 • V listopadu loňského roku jsme se se spolužákem rotným Lukášem Obloukem zúčastnili mezinárodního čtrnáctidenního kurzu robotiky na Les écoles de Saint-Cyr ve francouzském městě Coëtquidan. Pod vedením místních profesorů jsme se učili prakticky i teoreticky, jak funguje robot a jak jej můžeme programovat.

V prvním týdnu kurzu jsme měli vypracovat svůj vlastní projekt, při kterém jsme ověřovali přesnost měření vzdálenosti čidlem TeraRanger One. Především jsme se ale přátelili s místními studenty, rozvíjeli naši angličtinu a dokonce se přiučili i něco francouzsky.

O volném víkendu jsme jeden den navštívili město Rennes, ve kterém byly krásné vánoční trhy. Druhý den jsme se vydali s majorem Václavem Křivánkem z Katedry systémů PVO, který nás po celou dobu doprovázel, na Mont Saint Michel. Toto místo bylo naprosto úchvatné. Jedná se „město na skále" s dominantním klášterem, který je od roku 1979 zapsán do seznamu památek UNESCO. Do roku 1879 zůstával za přílivu nepřístupný, od tohoto roku byl však vybudován vysoký val umožňující snadný příchod z pevniny.   

V pondělí dalšího týdne nás ráno čekala prezentace našeho projektu. Naše měření v tomto projektu dosahovalo vysoké přesnosti a z toho důvodu se po ukončení prezentace francouzští profesoři shodli na možné koupi zmíněného senzoru pro studijní účely. Poté jsme se seznámili s dalšími účastníky kurzu, kteří přijeli pouze na druhou polovinu kurzu. Šlo o studenty z Itálie, Francie, Portugalska, Rumunska a jeden student pocházel z Německa. Společně jsme prošli počátečními školeními a začali s intenzivním kurzem, zahrnujícím lekce z obecné robotiky, metod rozeznávání a zpracování obrazu, přímé a inverzní kinematiky, vzdáleného řízení a senzoriky.

Během každého dne, který byl vyplánován od 7 hodin ráno do 6 hodin večer, jsme si ke každému tématu vyslechli teoretický základ a s nově nabytými zkušenostmi jsme si ve skupinkách prakticky vyzkoušeli jednotlivé metody na připravených robotech. K dispozici bylo několik moderních robotů typu kolový TurtleBot, šestinohý HexaPod a humanoidní robot NAO. Hlavními úkoly bylo vytvořit bezdrátové spojení, naprogramovat algoritmus pro pohyb, rozeznávat překážky na trase a reagovat na vnější podněty. Na konci kurzu jsme poskytli organizátorům zpětnou vazbu a rozloučili se s nimi.

Sobota byla věnována oslavám u příležitosti výročí bitvy u Slavkova. Místní studenti zorganizovali, a v dobových uniformách se jí aktivně zúčastnili, veřejnosti přístupnou rekonstrukci bitvy probíhající ve výcvikovém prostoru. Večer jsme pak byli pozváni na závěrečný ples ve společenském sále. V neděli jsme odletěli domů. Tento kurz byl pro nás velkým přínosem, jak z pohledu robotiky, tak z pohledu zdokonalovaní se v jazyce.



Autor: Vilém Hanuš 

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa