Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Plukovník Martin Macko převzal insignie děkana FVT

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Plukovník Martin Macko převzal insignie děkana FVT

Počet shlédnutí: 993

​11.1.2017 • úterý 10. ledna proběhla v prostorách Klubu UO inaugurace plukovníka Martina Macka do funkce děkana Fakulty vojenských technologií. Slavnostního ceremoniálu se spolu se členy vedení a pedagogického sboru Univerzity obrany zúčastnili i představitelé dalších brněnských vysokých škol.

Plukovník prof. Ing. Martin Macko, CSc. byl akademickým senátem FVT na základě tajné volby zvolen kandidátem na děkana Fakulty vojenských technologií dne 10. 6. 2016. Do funkce jej pak rektor-velitel UO na základě žádosti předsedy Akademického senátu FVT jmenoval ke dni 1. srpna 2016.

Plukovník Martin Macko je vedoucím Katedry zbraní a munice Fakulty vojenských technologií UO. Ve vědecké činnosti je zaměřen na malorážové, dělostřelecké zbraně a systémy řízení palby. V roce 2003 obhájil habilitační práci a byl jmenován docentem, v roce 2011 byl jmenován profesorem. Je autorem řady publikací, užitných vzorů a autorských děl v oblasti zbraní a munice, je známý vývojem diagnostických přístrojů pro laboratoře, kriminalistiku a armádu v oblasti malorážových zbraní a podílel se na vývoji pasivních optoelektronických systémů sledování cílů a armádních zbraní doma i v zahraničí. V letech 2008 – 2015 zastával funkci prorektora pro vědeckou a expertní činnost Univerzity obrany.

Rektor-velitel UO brigádní generál profesor Bohuslav Přikryl ve svém vystoupení v rámci inauguračního ceremoniálu poděkoval dosavadnímu děkanovi plukovníku docentu Liboru Dražanovi za jeho přínos k rozvoji a upevňování dobrého jména Fakulty vojenských technologií a poté se s přítomnými podělil o několik postřehů k osobnosti inaugurovaného děkana: „Rád bych u pana plukovníka Macka vyzdvihl především osobní zaujetí pro věc, flexibilitu, schopnost vést věcnou diskusi snoubící se zároveň s empatií, lidským přístupem a uměním naslouchat druhým. Tyto rysy chování a jednání byly a jsou jedním ze zdrojů přirozené autority, kterou si pan plukovník Macko získal v rámci fakultní a univerzitní akademické obce, mezi akademickou veřejností dalších vysokých škol, jakož i v rámci rezortu obrany a armády."

Plukovník profesor Martin Macko poté složil slib děkana a převzal od rektora-velitele insignie Fakulty vojenských technologií. Ve svém inauguračním projevu se ohlédl za činností svých předchůdců v čele FVT a zamyslel se nad úlohou akademického pracovníka a pedagoga na vojenské vysoké škole. Poté předal insignie proděkanům, s jejichž jmenováním fakultní akademický senát vyjádřil svůj souhlas dne 14. září loňského roku. Do funkce proděkana pro vnější vztahy a rozvoj byl jmenován major Ing. Zbyněk Studený, Ph.D., do funkce proděkana pro studijní a pedagogickou činnost major Ing. Vlastimil Neumann, Ph.D. a proděkanem pro vědeckou činnost se stal plukovník doc. Ing. Vladimír Kovařík, Ph.D., MSc.

Za přítomné hosty z řad zástupců brněnských vysokých škol blahopřál plukovníkovi Martinu Mackovi děkan Fakulty informačních technologií VUT Brno prof. Dr. Ing. Pavel Zemčík.



Autor: Viktor Sliva

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa