Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Univerzita obrany připravuje další ročník závodu Winter Survival

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Univerzita obrany připravuje další ročník závodu Winter Survival

Počet shlédnutí: 298

​4.1.2017 • Fenomén armádní Winter Survival se po roce opět vrací. Generální štáb AČR a Univerzita obrany připravují již 23. ročník mezinárodního Mistrovství Armády České republiky v zimním přírodním víceboji Winter Survival 2017, který se pojede ve dnech 22. až 27. ledna v Jeseníkách v Moravskoslezském kraji. 

Drsné podmínky Hrubého Jeseníku a obtížné disciplíny opět prověří kondici a připravenost českých i zahraničních vojáků. Ačkoliv vojáci dopředu vědí, do čeho jdou a co mohou čekat, teprve až samotná akce dokonale prověří jejich fyzickou zdatnost a psychickou odolnost a také jejich smysl pro týmovou spolupráci. Během závodu musejí překonávat únavu, vyčerpání i strach. Hodně při tom záleží také na štěstí. Malá chyba nebo náhoda může dokonce družstvo vyřadit ze soutěže.   

Armádní soutěž ověřuje dovednosti, které voják potřebuje v zimních podmínkách a klade před něj všemožné nástrahy a nečekané situace, s nimiž se může při plnění skutečných úkolů setkat. Důmyslné disciplíny nutí závodníky k přemýšlení, vlastní volbě způsobu provedení úkolu a kreativitě. Každý musí najít své řešení, vystačit pouze s vlastními silami a nesenými prostředky. V tom je tento Survival opravdu progresivní a poučný. Specifikou je i extrémní psychická zátěž.    

Během čtyř dnů v rámci mnohakilometrových přesunů budou tříčlenná družstva zdolávat skalní stěny, překonávat říční rokle a lanové mosty, absolvují orientační běh a měřené sjezdy na lyžích, budou zachraňovat zraněného, čeká je střelba z armádních zbraní a hod granátem, dvě noci stráví ve volné přírodě a budou plnit další praktické úkoly spojené se zkouškou psychické odolnosti a s přežitím ve volné přírodě. Příslušníci Centra tělesné výchovy a sportu UO připravili pro vojáky-závodníky také několik nových disciplín.

Mezinárodního závodu Winter Survival 2017 se zúčastní šedesát českých a zahraničních vojáků. Českou armádu bude reprezentovat 13 družstev. Z Belgie, Polska, Rakouska, Slovenska a Ukrajiny přijede 7 armádních týmů. Přitom Ukrajinci se soutěže zúčastní vůbec poprvé. Budou to příslušníci výsadkového výcvikového centra ukrajinské armády. Z Univerzity obrany závod pojedou 2 družstva.
 

Autor: Pavel Pazdera, foto: archiv UO

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa