Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Frekventanti kurzu generálního štábu NDC na Univerzitě obrany

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Frekventanti kurzu generálního štábu NDC na Univerzitě obrany

Počet shlédnutí: 218

8.12.2016 • V rámci studijní cesty zahrnující návštěvu České republiky, Slovenska, Maďarska, Turecka a Arménie na Univerzitu obrany krátce zavítala skupina studentů NATO Defence College v Římě. V čele delegace stál děkan této vojenské vzdělávací instituce brigádní generál v zál. František Mičánek, který do konce července 2016 zastával pozici ředitele Centra bezpečnostních a vojenskostrategických studií Univerzity obrany. 


V úterý posluchače kurzu přijal v Praze zástupce náčelníka Generálního štábu - inspektor AČR generálmajor Jaroslav Kocián na přednáškovém setkání, jehož součástí bylo i vystoupení náměstka ministra obrany pro řízení Sekce obranné politiky a strategie MO Jakuba Landovského. Studenti se měli možnost seznámit s přístupy České republiky k řešení aktuálních problémů spojených se zajišťováním bezpečnosti a obrany státu ve vazbě na dynamiku změn bezpečnostního prostředí.

Generál Mičánek se během setkání vyjádřil k roli, kterou tato vzdělávací instituce sehrává: „Je důležité pochopit, co NATO Defence College je, proč tady je a k čemu slouží jednotlivým státům."

Během středečního pobytu na Univerzitě obrany k frekventantům římské vojenské školy promluvil zástupce ředitele Centra bezpečnostních a vojenskostrategických studií Josef Procházka, Ph.D. V krátkosti je seznámil s posláním a činností této vědeckovýzkumné a vzdělávací instituce působící v oblastech souvisejících se zajišťováním bezpečnosti a obrany České republiky a jejích aliančních partnerů. Ve svém vystoupení mimo jiné zdůraznil: „Bezpečnostní výzvy, kterým musíme v současnosti čelit, mají globální charakter, a proto je nezbytné při jejich řešení uplatňovat mnohonárodní přístup. Mnohonárodní spolupráce je efektivnější, pokud si její aktéři rozumějí a uplatňují obdobné mechanismy uvažování. Jednou z cest, jak tohoto ideálního stavu dosáhnout, je i společné mnohonárodní vzdělávání."


Autor: Viktor Sliva

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa