Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Projekt SPS NATO řešený na Ústavu OPZHN ve Vyškově

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Projekt SPS NATO řešený na Ústavu OPZHN ve Vyškově

Počet shlédnutí: 337

​1.12.2016 • Minulý týden probíhalo na Ústavu ochrany proti zbraním hromadného ničení UO ve Vyškově již v pořadí druhé praktické měření v rámci výzkumného projektu SPS NATO „Solid State Gas Sensor Against Security and Military Threats". Tohoto projektu, který je financován z programu NATO Science for Peace and Security Programme, se účastní specializovaná pracoviště z České republiky a Arménie, a to Institut chemické technologie VŠCHT v Praze, Jerevanská státní univerzita a Ústav OPZHN Univerzity obrany. 

Projekt je zaměřen na vývoj sensorů s elektrickým výstupem pro detekci plynných taggantů v explozivách a bojových chemických látek. V současnosti jsou za tímto účelem vyvinuty optimalizované senzory z různých materiálů s nanesenými nanovrstvami různého chemického složení, např. polovodičových kovových oxidů, organokomplexů, polymerů apod.

V případě bojových chemických látek byla první fáze měření zaměřena na jejich simulanty, tedy látky s podobnou chemickou strukturou, ale s velmi nízkou toxicitou. Testy se ukázaly jako velmi dobré. V tomto roce již proběhlo porovnání citlivosti sensorů na reálné bojové chemické látky v různých koncentracích. Měření bylo provedeno se senzory vyvinutými na Vysoké škole chemicko-technologické a poslední experimenty byly zaměřeny na sensory z Jerevanské státní univerzity.

Práce probíhala, vzhledem k toxicitě těchto sloučenin, v přísných bezpečnostních podmínkách, aby byla zabezpečena ochrana pracovníků. Pro experimenty byly vybrány nervově paralytické látky. Vzhledem k dobrým výsledkům je na Ústavu OPZHN plánována další, finální série testů v příštím roce.



Autor: Monika Hoskovcová 

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa