Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Adepti Generálního štábu se na Univerzitě obrany školí ve jménu Otce vlasti

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Adepti Generálního štábu se na Univerzitě obrany školí ve jménu Otce vlasti

Počet shlédnutí: 341

24.11.2016 • 31. Kurz Generálního štábu, který od září probíhá v Centru bezpečnostních a vojenskostrategických studií na Univerzitě obrany, byl oproti dosavadní novověké tradici nazván jménem středověkého panovníka, za jehož vlády došlo k významnému rozkvětu českých zemí. Dekret o udělení historického přídomku Kurz krále Karla IV. předal ve středu 23. listopadu 2016 v Brně 1. zástupce náčelníka Generálního štábu generálporučík Jiří Baloun.

Generálporučík Jiří Baloun ve svém projevu po předání dekretu nejprve poukázal na historické paralely s dobou vlády Karla IV., mezi něž zařadil také otevírání se českých zemí světu, k němuž došlo jak po korunovaci zmíněného panovníka, tak po roce 1989. Účastníky kurzu také seznámil s hlavními parametry nově připravované obranné strategie, k nimž patří i navýšení početních stavů české armády o 5000 příslušníků, či revidování principu odložené spotřeby.  

První zástupce náčelníka Generálního štábu se také vrátil k otázce výběru účastníků kurzu, kterou nastínil při jeho zářijovém zahájení. „Těší mě, že se nám podařilo přijmout opatření, aby se do KGŠ dostali lidé s perspektivou, ti, kteří splňují určená kritéria," uvedl generálporučík Baloun. Sedmiměsíčního Kurzu generálního štábu pro vybrané vyšší důstojníky k přípravě na významné funkce se účastní 28 posluchačů. Výuka v kurzu je zaměřena na strategické řízení, bezpečnostní a obrannou politiku, leadership a vojenské umění.  

Autor: Viktor Sliva

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa