Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Univerzita obrany má světového šampiona v raftingu

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Univerzita obrany má světového šampiona v raftingu

Počet shlédnutí: 526

​16.11.2016 • Student čtvrtého ročníku ženijní specializace na Univerzitě obrany rotný Bc. Tomáš Martinka jako člen českého reprezentačního týmu do 23 let získal dvě dílčí a celkovou zlatou medaili na mistrovství světa v raftingu, které se uskutečnilo na začátku listopadu na umělém slalomovém kanále ve městě Al Ain ve Spojených arabských emirátech. Vítězství v disciplínách head to head a slalom a dvě bronzová umístění ve sprintu a sjezdu se nakonec přetavila v nejcennější kov v celkovém hodnocení šampionátu. 


28. října odlétalo na mistrovství světa v raftingu sedm českých týmů, mezi nimi i družstvo mužů do 23 let ve složení Tomáš Martinka (UO), Antonín Martinka, Jindřich Blanář (ČVUT) a Vojtěch Přikryl (Mendelova univerzita). Jejich první zastávkou bylo hlavní město SAE Dubaj. „Na první pohled je to supermoderní město s neuvěřitelným počtem mrakodrapů. Při bližším pohledu si však člověk uvědomí propastné majetkové rozdíly mezi jeho obyvateli. Ti bohatší jezdí v rolls-roycech, ale dělníky vozí na stavbu v autobusech skoro jako vězně," popisuje rotný Martinka své dojmy z třídenního pobytu v metropoli emirátů. Členové výpravy viděli nejvyšší budovu světa Burj Khalifa, plachetnici Burj al Arab, palmové ostrovy, jeli metrem bez řidiče a zažili spoustu jiných zajímavých atrakcí.

Samotný šampionát se však konal 130 kilometrů odtud ve městě Al Ain, kde byl uprostřed pouště vybudován vodácký areál Wadi adventure, který kromě hlavního kanálu zahrnuje i kanály postranní pro začátečníky, velký bazén s umělou vlnou na surfování a několik dalších menších bazénů. Podzemní potrubí přivádí do areálu z moře vodu, která je na místě odsolena a obarvena. Výprava byla ubytována v malých domcích, každá posádka obývala samostatný domek a závodiště bylo vzdáleno pěšky asi 15 minut.

První dva dny proběhl trénink a 2. listopadu následoval první závod ve sprintu, v němž čeští junioři vybojovali bronzovou medaili. Hned v tom následujícím, head to head se vyřazovacím pavoukem prokousali až do finále, kde porazili britskou posádku a získali první světový titul. Následující den byla na pořadu disciplína slalom. „V první jízdě jsme byli příliš svázáni trémou a dojeli jsme až třetí. Před druhou jízdou jsme se pečlivě připravili bedlivým sledováním ostatních posádek a dali jsme do ní vše, což se nám vyplatilo, a sklidili jsme další zlato. Jako jediní jsme za celý závodní den zajeli čistou jízdu (bez dotyku branky). Druhý den, kdy jela kategorie open, to dokázala pouze jedna jediná posádka. Vyhlášení vítězů bylo opět naše a slyšet českou hymnu byl opravdu emotivní zážitek," vzpomíná rotný Martinka.

Dramatický průběh měla poslední disciplína – sjezd. Ten většinou probíhá jako čtyřicetiminutové sjetí daného úseku řeky. Na umělém kanálu to ovšem nešlo a ředitel závodu musel volit jinou variantu – opakované projíždění kanálu s přeběhy na start. V pouštním prostředí to však přináší velké komplikace. „Při pádlování na trati jsme ´uschli´ a doplnění tekutin bylo možné jedině při přeběhu. Když jsme přišli na to, že některé týmy nemají žádný support, pomáhali jsme všichni všem jako jedna rodina," popisuje Tomáš Martinka vrchol šampionátu. Extrémní podmínky si však vybraly daň v závodě dívek a žen, kde zkolabovaly členky tureckého a českého týmu.

Třetí místo v závěrečné disciplíně českým juniorům stačilo k celkovému vítězství v šampionátu. „Získali jsme třetí zlato, to vůbec nejcennější v Overall a splnili si tak své sny. Naše výprava celkem získala 24 medailí. Stali jsme se nejúspěšnější výpravou na tomto mistrovství a historicky nejúspěšnější výpravou v historii českého raftingu," shrnuje student vojenské vysoké školy.

Ani po zisku světového titulu nebude Tomáši Martinkovi a jeho kolegům z týmu chybět motivace. Vstupují totiž do vyšší věkové kategorie a zde se budou muset o reprezentační starty poprat v silné domácí konkurenci. V nejbližších dnech chce však Tomáš především odpočívat. „Od března jsme měli jen šest volných víkendů, jinak jsme pořád někde jezdili. I poslední víkend před odletem jsme pilovali na kanále v Praze," říká světový šampion, který teď bude mít více času na studijní povinnosti a přípravu diplomové práce na Univerzitě obrany.


Autor: Viktor Sliva, foto: autor a archiv rtn. Tomáše Martinky  

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa