Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Uctění památky válečných veteránů

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Uctění památky válečných veteránů

Počet shlédnutí: 449

14.11.2016 • V pátek 11. listopadu si Univerzita obrany připomněla Den válečných veteránů. Nejprve se v Kasárnách Šumavská uskutečnil slavnostní nástup a před polednem si zástupci vojenské vysoké školy společně s představiteli města, armády, odbojáři a skauty připomněli památku padlých válečných veteránů na čestném pohřebišti na Ústředním hřbitově.

Slavnostního nástupu v Kasárnách Šumavská se kromě příslušníků, studentů a zaměstnanců Univerzity obrany zúčastnili představitelé několika brněnských městských částí a partnerských občanských spolků a organizací válečných veteránů. Spolu s nimi byli přítomni i zástupci mladé generace – žáci a studenti brněnských základních a středních škol. Ty na začátku svého projevu oslovil rektor-velitel UO brigádní generál Bohuslav Přikryl, který dále připomněl historické souvislosti Dne veteránů a jeho význam pro dnešek: „Jde o to chápat profesi vojáka a práci civilního zaměstnance v ozbrojených silách v každé době jako službu občanům naší vlasti. A na tomto základě, bez laciných frází a velkých gest zodpovědně plnit služební a pracovní povinnosti. Právě to je ten nejdůležitější a nejhodnotnější projev úcty vůči těm, kteří dostáli slovům přísahy československého a českého vojáka až do krajnosti."

Generál Přikryl také vyjádřil uspokojení nad skutečností, že se více než 500 příslušníků a zaměstnanců UO zapojilo do vánoční sbírky, která byla u příležitosti Dne válečných veteránů organizována Vojenským fondem solidarity a jejíž výtěžek bude cestou vrchního praporčíka a kaplana UO předán na Generální štáb AČR. Ten zabezpečí její rozdělení vojákům Armády ČR, kteří v důsledku zranění v průběhu vojenské služby mají trvalé zdravotní následky, a pozůstalým rodinám vojáků, kteří zahynuli při plnění služebních povinností doma i v zahraničí.

Zástupci a studenti Univerzity obrany se pak podíleli na uspořádání pietního aktu na čestném pohřebišti na brněnském Ústředním hřbitově. Kapitán Roman Hanzlík přivítal na akci představitele brněnských městských částí, dalších složek Armády České republiky a občanských spolků a organizací válečných veteránů. Zástupce rektora plukovník gšt. Milan Marek připomněl tradici spojenou s památkou válečných veteránů, tedy připínání květů vlčích máků. Na závěr aktu zástupci zmíněných organizací a spolků položili k pomníku padlých vojáků věnce a květiny.   


Autor: Viktor Sliva

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa