Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Konference o operační přípravě státního území k obraně

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Konference o operační přípravě státního území k obraně

Počet shlédnutí: 526

10.11.2016 • Ve dnech 8. a 9. listopadu 2016 proběhl na půdě Univerzity obrany v Brně 1. ročník konference „Obrana státu – Operační příprava státního území". Konferenci pořádal Generální štáb AČR ve spolupráci s Katedrou ženijních technologií Univerzity obrany. Hlavním cílem konference bylo představení nové koncepce Operační přípravy státního území (OPSÚ). 

Konference se zúčastnili zástupci meziresortní odborné pracovní skupiny (MOPS), jednotlivých Krajských vojenských velitelství a Krajských úřadů. První den konference byl věnován především představení nové koncepce OPSÚ 2016, právnímu rámci OPSÚ, branné legislativě a v neposlední řadě úloze bezpečnostních scénářů v obranném plánování. 

„Jsem přesvědčen o tom, že nová koncepce přispěje k zlepšení plnění jednotlivých opatření v rámci řešení problematiky OPSÚ a konference na dané téma na akademické půdě představuje vhodné fórum k otevřené a konstruktivní výměně názorů na zabezpečení opatření přípravy státního území k obraně," řekl plukovník Ing. Pavel Šmídek, vedoucí oddělení OPSÚ Sekce rozvoje a plánování sil MO. První den konference byl zakončen společenským večer v reprezentativních prostorech Klubu Univerzity obrany, který byl ideálním prostorem pro neformální diskuzi řešených odborných úkolů.

Druhý den konference pokračoval dalšími odbornými příspěvky z různých oblastí OPSÚ. Prezentovány byly hlavní úkoly ochrany obyvatelstva Hasičským záchranným sborem ČR, zajištění zdravotních služeb pro obyvatelstvo v rámci OPSÚ a nové možnosti v oblasti projektování dočasných staveb v rámci krizových stavů. Příslušníci Katedry ženijních technologií UO představili řešené projekty vztahující se zejména k ochraně kritické infrastruktury.

Konference umožnila vzájemnou výměna zkušeností a názorů představitelů mezirezortní odborné pracovní skupiny, zástupců Krajských vojenských velitelství, jednotlivých Krajských úřadů a ostatních odborníků, kteří se podílejí na tvorbě a realizaci Operační přípravy státního území. Úspěšné jednání konference a bohatá diskuze během přestávek je jistě zásluhou i partnerů konference, Vojenského výzkumného ústavu v Brně a Institutu ochranných betonových konstrukcí.



Autor: Jan Sobotka

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa