Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Prohlubování spolupráce s polským partnerem

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Fakulty vojenských technologií

Prohlubování spolupráce s polským partnerem

Počet shlédnutí: 800

9.11.2016 • Na základě prohlubování spolupráce mezi UO Brno - FVT Katedrou letectva a leteckých technologií a Katedrou leteckých elektrotechnických systémů na straně jedné a PAFA (Polskou leteckou akademií) v Dęblinu, se profesor Jalovecký, docent Smrž a kapitán Bořil, účastnili v měsíci říjnu 2016 stáže u PAFA pro možné prohloubení vědecko - výzkumných aktivit.

Zatímco profesor Jalovecký orientoval svou návštěvu na prohloubení a získávání dalších poznatků, jež by mohly být využity v rámci projektu TAČR (TA 04031376 – Výzkum/ vývoj metodiky výcviku leteckých specialistů L 410 UVP – E20), doc. Smrž a kpt. Bořil se zaměřili především na přípravu společného výzkumného projektu. V rámci tohoto projektu by mohly být  provedeny experimenty se zaměřením na objektivizaci vlivu definovaných letových iluzí na letovou trajektorii za využití dezorientačního demonstrátora u letového simulátoru PAFA (ETC/PZL).

Na základě  jednání s prorektorem pro výzkum, doc. Jaroslawem Kozubou, a výzkumným týmem PAFA o podstatě navrhovaného výzkumného projektu byl získán všeobecný souhlas s přípravou výzkumného projektu ze strany odpovědných pracovníků PAFA.

V rámci stáže byla již  provedena i  pokusná měření na dezorientačním demonstrátoru a letovém simulátoru pro stanovení podmínek realizace výzkumných experimentů na bázi know-how výzkumného týmu Univerzity obrany.

Zástupci UO si v zahraničí také připomněli Den vzniku samostatného československého státu položením kytice u hrobu příslušníků československého leteckého personálu, který v Dęblinu bránil Polsko proti německé armádě při počátcích II. Světové války.  


Autor: Vladimír Smrž, Rudolf Jalovecký

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa