Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
12. konference „Psychosociální aspekty při zásahu záchranných složek“

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Fakulty vojenského zdravotnictví

12. konference „Psychosociální aspekty při zásahu záchranných složek“

Počet shlédnutí: 617

​7.11.2016 • Dne 3. listopadu 2016 proběhl na půdě FVZ UO 12. ročník konference Psychosociálních aspektů při zásahu záchranných složek. Konference je součástí celoživotního vzdělávání a všem účastníkům jsou za ni udělovány kredity. Odborné zaměření konference definuje již její samotný název, ovšem spektrum zájemců bylo i v letošním roce mnohem širší a kromě členů základních složek IZS zahrnovalo také zástupce AČR, povětšinou z vojenské zdravotnické služby, psychology a členy dobrovolnických organizací, představitele akademické půdy i nelékařský zdravotnický personál.  

Hojná účast, která oscilovala kolem čísla 150, potvrdila význam i oblibu konference mezi odbornou veřejností a je důkazem potřeby a nutnosti vzájemné kooperace jednotlivých složek IZS při mimořádných událostech, jak vyjádřil profesor MUDr. Pavel Boštík, Ph.D., proděkan pro vědeckou činnost FVZ UO, který konferenci zahájil.

V rámci prvního bloku přednášek nastínil PhDr. Lukáš Humpl (Asociace klinické psychologie ČR) problematiku vzniku směrnice, která se věnuje poskytování potřebné psychologické pomoci zaměstnancům zdravotnické záchranné služby při vlastním prožití traumatizující události související s výkonem povolání. Velkého ohlasu se dočkala docentka MUDr. Jarmila Drábková, CSc. z Kliniky anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny 2. LF UK a FN Motol, která svým osobitým a půvabným stylem přednesu seznámila účastníky konference s problematikou psychosociálních aspektů při katastrofách. Mezi předávanými informacemi jsou vždy nejvzácnější ty, které vychází z osobních zkušeností, a lze tedy reálně doložit příčinu, průběh a následky řešení dané situace. S osobními pocity při poskytování intervenčních služeb a se způsobem jak zvládat tyto situace se podělil s publikem MUDr. José Dizon ze ZZS Středočeského kraje. 

Mgr. Zuzana Hrušková z Psychosomatické kliniky Praha se ve své přednášce zaměřila problematiku péče o zasažené v situaci náhlého úmrtí, která je nedílnou součástí téměř každodenní praxe záchranářů. Ve své prezentaci nastínila možnosti, jak v těchto případech postupovat a danou situaci zvládnout co nejefektivněji. Téměř v závěru konference vyvolala rozsáhlou diskuzi Mgr. Jitka Rusová z Univerzity Pardubice, která se zamýšlela nad etickými aspekty při realizaci triáže zdravotnickým personálem, a to zejména v případě rozhodování, komu v rámci triáže pomoci a komu již ne.

Kromě teoretických přednášek měli účastníci konference možnost zúčastnit se i workshopu, a to pod vedením PhDr. Lukáše Humpla a PhDr. Libuše Novotné z Asociace klinické psychologie ČR. Workshop byl zahájen souběžně s třetím blokem konference a jeho nosným tématem byla „Spolupráce interventů složek IZS – zkušenosti a spolupráce na místě zásahu". 

Dovolujeme si tímto jménem katedry organizace vojenského zdravotnictví a managementu FVZ UO poděkovat všem přednášejícím za jejich zajímavé a často i velmi osobní příspěvky, stejně jako všem účastníkům konference za podnětné diskuze.


Autor:Michal Potáč, foto: Miroslav Fidranský

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa