Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Výstava Munice domácí fronty

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Výstava Munice domácí fronty

Počet shlédnutí: 2192

​18.10.2016 • Pozoruhodná výstava původních válečných plakátů s názvem Munice domácí fronty je do konce listopadu instalována ve foyer budovy Univerzity obrany v Kounicově ulici. Po dobu trvání první světové války „pomáhaly v boji" tisíce druhů úderných plakátů, z nichž zúžený výběr s důrazem na ty vytvořené ve Velké Británii a Spojených státech amerických představuje Univerzita obrany a Vojenský ústřední archiv Praha. 

Výstava nabízí ke zhlédnutí šedesát plakátů s nejrůznějšími náměty, zpracovanými do výtvarné podoby známými malíři a grafiky. Průlomová výstava nese název Munice domácí fronty, protože úkolem plakátů bylo působit v zázemí – podporovat nábor do armády, válečnou výrobu, oslavovat hrdinství vojáků a budovat víru v porážku nepřítele. Nechybí ani plakáty s československou tématikou. Válečný plakát je považován za médium s velkou minulostí, které se během světové války stalo jedním z nejsilnějších nástrojů, jak ovlivnit náladu ve společnosti. 

Výstava angloamerických plakátů byla letos v létě prezentována v Obrazárně Špejchar v Želči u Tábora a byla k ní vydána nakladatelstvím Nová tiskárna v Pelhřimově unikátní publikace, která svým rozsahem a zaměřením nemá v naší historii obdoby. Dosud se totiž na toto téma objevovaly pouze překlady knih sepsaných v zahraničí. Monografii s nádhernými tisky plakátů na více jak osmdesáti stranách je možné si za zvýhodněnou cenu (200 Kč) objednat na telefonním čísle 973 442 636.


Autor: Pavel Pazdera, foto: Viktor Sliva

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa