Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
OPOTŘEBENÍ SPOLEHLIVOST DIAGNOSTIKA 2016

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Fakulty vojenských technologií

OPOTŘEBENÍ SPOLEHLIVOST DIAGNOSTIKA 2016

Počet shlédnutí: 543

​18.10.2016 • Mezinárodní vědecká konference OPOTŘEBENÍ, SPOLEHLIVOST, DIAGNOSTIKA 2016 se uskutečnila ve dnech 11. - 12. 10. 2016 v prostorách klubu UO. Konference navázala na předchozí tradiční akce v oblasti jakosti, opotřebení, spolehlivosti a diagnostiky strojů. Cílem konference bylo diskutovat široký okruh problémů teorie a hlavně aplikací problematiky jakosti, spolehlivosti a dignostiky ve strojírenství, dopravě, elektrotechnice, stavebnictví a vojenství.

Cílem konference bylo rovněž zprostředkování výměny informací a zkušeností pro pracovníky průmyslu, dopravy, služeb, výzkumu, škol a AČR a dále navázání osobních kontaktů mezi pracovníky, kteří v těchto oblastech pracují. Vědecká konference se konala pod záštitou a za osobní účasti děkana FVT Univerzity obrany Brno plk. Prof. Ing. Martina Macka, CSc. Konference se zúčastnilo celkem 77  zájemců ze 4 zemí (ČR, SR, Polsko, Vietnam), 62 aktivních autorů a spoluautorů příspěvků, bylo předneseno 23 přednášek v českém, slovenském nebo anglickém jazyku. Velmi významné byly vyzvané přednášky doc. Ing. Jozefa Světlíka, Ph.D. a kolektivu z Technické univerzity v Košicích, který je významým odborníkem v oblasti automatizace a robotizace a mjr. Ing. Vlastimila Neumanna, Ph.D. z UO Brno, který velmi kvalifikovaně představil současný stav a zejména perspektivy vývoje bojových pásových vozidel.  

Ze standardních přednášek v jednotlivých sekcích zaujaly přednášky týkající se vibrační analýzy a fyzikální simulace vozidlové převodovky autorů plk. prof. Ing. Jana Furcha, PhD., kpt. Ing. Josefa Glose, PhD. a Ing. Trung Tin Nguyena, dále plk. Prof. Ing. Štefana Čorňáka, Dr. z UO Brno a Ing. Lukáše Nováka, PhD. z VTÚPV Vyškov,  kteří seznámili posluchače s matematickým modelem popisujícím odolnost pasivního pancíře proti střelám a velký ohlas vzbudila přednáška doc. Ing. Pavla Novotného, PhD. z VUT Brno, který představil virtuální model konstrukce turbodmychadla. Přednášky skončily v odpoledních hodinách 11. 10. a program pokračoval neformální společenskou akci. 

Druhý den byl věnován návštěvě Výzkumného technického ústavu pozemního vojska ve Vyškově, kde byly připraveny ukázky jednotlivých pracovišť s diskuzí o řešených výzkumných, vývojových a zkušebních úkolech toho špičkového pracoviště AČR. Návštěva vyškovského ústavu a celý průběh konference byl účastníky velmi kladně hodnocen, účastníci konference mimo armádu ČR se mohli často vůbec poprvé seznámit s úrovní vědecko výzkumné práce pořádající katedry Bojových a speciálních vozidel a rovněž s činností VTÚPV ve Vyškově. Podařilo se navázat nové odborné, pracovní i osobní kontakty mezi jednotlivými účastníky. Velmi kladně byla hodnoce účast studentů třetích ročníků bakalářského studia a druhých ročníků magisterské nástavby specializace BSV.



Autor: Jiří Stodola, foto: Viktor Sliva a autor

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa