Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Středoškolský branný den

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Středoškolský branný den

Počet shlédnutí: 352

​10.10.2016 • Tři hodinové programové bloky byly připraveny pro studenty Střední průmyslové školy chemické z brněnských Husovic, kteří v pátek 7. října dorazili na atletický stadion v areálu Kasáren Jana Babáka. Dopolední program zahrnoval teoretické a praktické ukázky a prezentace s brannou tematikou. 

Panovalo chladné podzimní počasí a účastníci branného dne se choulili do svých oděvů. Až na jednu výjimku. „Kdyby ti bylo horko, můžeš si sundat i to tričko," vyzvala ironicky paní profesorka, doprovázející své žáky jednoho ze studentů, který dorazil v tenkém tričku a v kraťasech. O chvíli později měl možnost alespoň trochu a na chvíli se zahřát při překonávání nástrah na překážkové dráze. „Nikdo vás nehoní, můžete to jen vyklusat," dával podplukovník Tomáš Černohorský z Centra tělesné výchovy a sportu UO pádný argument dívkám, které váhaly, zda na dráze mají následovat své chlapecké protějšky. Nakonec i ony vyrazily a překvapivě snadno překonávaly i kolmou stěnu, byť s pomocí dodatečně přisunuté dřevěné bedny.

Druhá ze tříd se mezitím přesunula do jedné z místností vstupního objektu areálu a vyslechla si přednášku o poslání, hlavních úkolech a činnostech Armády České republiky a o její účasti v zahraničních misích. Třetí stanoviště v rámci branného dne patřilo výzbroji. Studenti si zde mohli prohlédnout krátké i dlouhé zbraně, používané v Armádě ČR. A nezůstalo jen u teorie. Ze tří vzduchovek studenti pod přísným dohledem Marka Žižlavského cílili a stříleli na deset metrů vzdálené terče a na základě dosažených výsledků byli nejlepší z nich odměněni. Nejlepšími střelci byli Michal Šrámek, Tomáš Třetina a Hana Baloušková.

„Pro branný den jsme vybrali tři třídy druhého ročníku. Pro žáky je to nejen zpestření výuky, ale taky by to pro ně mohlo být vodítkem při volbě vysoké školy," zhodnotila smysl branného dne paní profesorka Jitka Dvořáková, která mimo jiné vyučuje chemii, a měla tak blízko k dalšímu prezentovanému oboru – ochraně proti bojovým chemickým látkám.



Autor: Viktor Sliva 

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa