Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Nástup a imatrikulace odstartovaly nový akademický rok na Univerzitě obrany

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Nástup a imatrikulace odstartovaly nový akademický rok na Univerzitě obrany

Počet shlédnutí: 717

​3.10.2016 • Hned první říjnový pracovní den se příslušníci i občanští zaměstnanci Univerzity obrany sešli na slavnostním nástupu, který symbolicky otevřel akademický rok 2016/2017, v pořadí třináctý od ustavení této jediné vojenské vysoké školy v České republice. Ceremoniálu předcházely imatrikulace nových studentů pětiletého magisterského a dvouletého navazujícího magisterského studia, které proběhly na konci minulého týdne.

Na tribuně tentokrát během nástupu doplnili zástupce vedení školy a představitele partnerských spolků a organizací válečných veteránů také účastníci 31. kurzu Generálního štábu. Kancléř Miloš Dyčka v úvodu představil novým studentům hlavní funkcionáře univerzity a poté se slova ujal rektor-velitel UO brigádní generál Bohuslav Přikryl, který se nejprve vrátil k nedávnému Dni české státnosti a s posluchači se podělil o svůj vlastní názor na odkaz, jenž příslušníkům ozbrojených sil zanechal kníže Václav.

Dále se generál Přikryl věnoval výsledkům intenzivních jednání, která v průběhu uplynulých tří let probíhala na úrovni vedení rezortu Ministerstva obrany a Generálního štábu AČR a která přinesla dvě významná rozhodnutí o budoucnosti školy: „Byla potvrzena opodstatněnost existence Univerzity obrany jako nezastupitelné instituce zabezpečující přípravu a vzdělávání personálu ozbrojených sil a byly stanoveny parametry dalšího směřování Univerzity obrany." V souvislosti s nedávným přijetím novely zákona o vysokých školách a vydáním prováděcích nařízení byla umocněna míra konkurence mezi vysokými školami, přičemž zvláště velké nároky jsou a budou v tomto smyslu kladeny na kvalitu vnitřního prostředí Univerzity obrany. „Každý z nás musí pochopit prostou pravdu. Student Univerzity obrany, především vojenský student, není naším zákazníkem, ale rozhodujícím předmětem zájmu a integrujícím prvkem úsilí všech vědecko-pedagogických pracovníků, příslušníků velitelského sboru a servisních pracovníků školy," uvedl rektor-velitel.

Jedním z měřítek úspěšnosti každé školy je uplatnění a působení jejích absolventů v praxi. Proto v průběhu nástupu ke stávajícím studentům Univerzity obrany promluvila také její absolventka nadrotmistryně Nikola Hájková z Velitelství ochranné služby Vojenské policie Praha, která na začátku července úspěšně zdolala kanál La Manche, když 16 hodin bojovala s počasím a mořskou nemocí a uplavala neuvěřitelných 65 kilometrů. V krátkém vystoupení vyzvala své následovníky k překonání překážek spojených s vojenským studiem: „Shrnout životní zkušenosti do pár vět je věc nelehká a zdánlivá fráze, že život vás naučí, je pravdivá. Ale pravda je i to, že pokud chcete být spokojení, šťastní a dosáhnout vašich cílů a snů, musíte častokrát zatnout zuby, najít v sobě velkou dávku sebezapření, tolerance a síly jít dál."

Uvedené vlastnosti prokázaly v potřebné míře více než tři stovky absolventů základního výcviku, kteří v průběhu uplynulých dvou měsíců prošli základním výcvikem ve Vyškově a splnili tak nezbytnou podmínku k zahájení studia. Nové studenty brněnských fakult přivítali na akademické půdě na konci minulého týdne v rámci obřadu imatrikulace jejich představitelé – nedávno jmenovaný děkan Fakulty vojenských technologií plukovník Martin Macko a za Fakultu vojenského leadershipu děkan plukovník gšt. Vladan Holcner, který nastínil specifikum studia na vojenské škole: „Kromě prostého skládání zkoušek a zápočtů a respektování vnitřních předpisů a norem naší alma mater se od Vás jako studentů vojenského studia očekává respektování vojenských předpisů a zaujímání takových postojů a takové jednání, jež budou odrážet Vaši sounáležitost s armádou našeho státu a jež budou hodny důstojnosti vojenského povolání, důstojnosti služby naší vlasti ve vojenském stejnokroji." Ve dvou dalších bězích imatrikulací zahájili své navazující studium také loňští absolventi bakalářského stupně, kteří budou v příštích dvou letech usilovat o inženýrský titul. 



Autor: Viktor Sliva, Foto autor a Lucie Löffelmannová 

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa