Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Hynek Kmoníček přednášel na Univerzitě obrany

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Hynek Kmoníček přednášel na Univerzitě obrany

Počet shlédnutí: 354

27.9.2016 • Další z řady významných osobností, které vystoupily s přednáškou na půdě Univerzity obrany, se v pondělí 26. září stal Hynek Kmoníček, ředitel Zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky a nastávající velvyslanec ve Spojených státech. Ve svém vystoupení se zabýval problematikou Islámského státu. 

Hynek Kmoníček je absolventem Pedagogické fakulty v Českých Budějovicích, angličtinu a arabštinu studoval na Univerzitě Karlově. Další vzdělání získal na Hebrejské univerzitě v Jeruzalémě, kde se věnoval moderní studiu historie Blízkého východu, hebrejštiny a arabštiny. Po působení na ministerstvu zahraničí odešel na velvyslanecké posty do Indie, Bangladéše, Nepálu, na Maledivy a konečně v letech 2010 – 13 do Austrálie. S přednáškovou činností má bohaté zkušenosti, před posluchače předstoupil na řadě univerzit a institucí nejen v ČR, ale i v USA, Indii, Izraeli a dalších zemích.

Pro vystoupení na Univerzitě obrany si Hynek Kmoníček připravil přednášku s názvem Co si opravdu myslí Islámský stát? Hlavní příčinu současného stavu v oblasti spravované tímto samozvaným státním útvarem vidí v Sykes-Picotově dohodě z roku 1915, na jejímž základě došlo k nepřirozenému státnímu uspořádání arabské části někdejší Osmanské říše, přičemž nebyl dodržen slib evropských mocností o udělení samosprávy tamním Arabům za pomoc při jejím rozpadu. V této souvislosti Hynek Kmoníček mimo jiné připomněl, že vůbec první propagační video Islámského státu zachycovalo právě symbolickou likvidaci syrsko – irácké hranice. Budoucí ambasador ve Spojených státech také zmínil čelní představitele Islámského státu, jejich smýšlení a cestu k radikalizaci.

Ve druhé části vystoupení odpovídal Hynek Kmoníček na dotazy týkající se například postavení a role Kurdů v současném konfliktu, či situace v Turecku po nezdařeném pokusu o puč. 


Autor: Viktor Sliva 

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa