Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
A zase ten Vyškov!

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

A zase ten Vyškov!

Počet shlédnutí: 918

​26.9.2016 • Titulek tohoto článku nezachycuje povzdech studenta odcházejícího na polní výcvik ve VVP Březina, ale konstatování při pohledu na výsledkovou listinu vědomostně-dovednostní branné soutěže pro studenty středních škol O pohár rektora UO, kterou Univerzita obrany uspořádala v tradičním zářijovém termínu. Potřetí za sebou si pohár odvezli studenti z vyškovského Gymnázia a Střední odborné školy zdravotnické a ekonomické. 

Ve čtvrtek 22. září se v areálu Kasáren Jana Babáka na start soutěže postavil rekordní počet třiceti smíšených tříčlenných hlídek, které přijely namátkou z Opavy, Moravského Krumlova, Litomyšle, či Znojma. Třicátou jubilejní hlídkou se stalo družstvo pražského Gymnázia Špitálská, které do Brna dorazilo bez předchozího ohlášení, a potvrdilo tak, že věhlas závodu se šíří až ke břehům Vltavy. Po nezbytných administrativních úkonech a zahajovacím nástupu se hlídky v minutových intervalech vydaly na tři půldruhakilometrové okruhy napříč kasárnami. Hned v prvním z nich se někteří běžci nechali zmást vedením trati. „Nic se neděje!" uklidňoval člen jedné z hlídek své kolegy, když se odpoutali od jiného družstva, ale po chvíli za další zatáčkou své vyjádření při pohledu na záda soupeřů opravil: „Ajo, my jsme si to prodloužili!" 

V každém ze tří okruhů plnily hlídky vědomostní testy, například z angličtiny, či všeobecných znalostí. „Tady budeme muset tipovat, ztrácíme hodně času," vyhodnotil šanci vybrat správné odpovědi člen další z hlídek a po chvíli dodal: „Krvácíme!" Nešlo však o drsné vyjádření časové ztráty, nýbrž o rudou šmouhu z drobného poranění prstu, kterou jeho kolega zanechal na testovém archu.

Ve třetím okruhu již některým soutěžícím docházely síly, a tak bylo na trati možné potkat studenty, kteří na zádech přenášeli své dívčí kolegyně, což nikterak neodporovalo regulím závodu. Do cíle nakonec dorazili všichni. Ti, kterým zbývalo více sil, povzbuzovali na posledních metrech ostatní členy svých týmů.

Po krátké přestávce se družstva vydala ještě na jedno kolečko areálem. Tentokrát studenti plnili dovednostní úkoly – vystoupat na horolezecký trenažér Jakub, trefit granátem vytyčený cíl, proběhnout překážkovou dráhu, projet trať na koloběžce, či vystřílet vzduchovkou co nejvíce bodů.

Pak už nastalo vyhodnocování výsledků. Zatímco pořadatelé porovnávali umístění jednotlivých týmů a oceňovali je příslušným počtem bodů, samotní soutěžící se po etapách vydali ochutnat pravý vojenský guláš. Krátce po jedné hodině odpolední začal závěrečný ceremoniál. Již zmíněný vítězný tým vyškovského Gymnázia a Střední odborné školy zdravotnické a ekonomické doplnili na bronzovém stupni jejich kolegové ze stejné školy. Mezi úspěšné Vyškovské se vklínili pouze pražští gymnazisté, kteří tak zúročili dalekou cestu za hranice svého města. „Těším se, že se s vámi za rok znovu setkáme, s některými z vás možná i jako se studenty naší vojenské vysoké školy," ocenil v závěrečné řeči účast a výkony soutěžících kapitán Roman Hanzlík.  


Ke stažení: Vý​sledková listina 2016  


Fotogalerie:  O pohár rektora UO 22. 9. 2016​


 
Autor: Viktor Sliva

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa