Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Spolupráce v rámci „NATO Defence Education Enhancement Programme“ u Ústavu ochrany proti ZHN úspěšně pokračuje

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Spolupráce v rámci „NATO Defence Education Enhancement Programme“ u Ústavu ochrany proti ZHN úspěšně pokračuje

Počet shlédnutí: 524

​23.9.2016 • Ve dnech 19. až 23. září 2016 proběhla u Ústavu OPZHN UO další část bilaterálních pracovních jednání mezi řešiteli a spoluřešiteli Dílčího záměru pro rozvoj Ústavu OPZHN se zástupcem srbských ozbrojených sil, podplukovníkem doc. Ing. Radovanem KARKALIĆEM, Ph.D. v rámci realizace spolupráce při naplňování programu DEEP (The Defence Education Enhancement Programme).

Úterní program by věnován prezentaci a detailní analýze změn v systému vzdělávání, které nastaly s realizací nových studijních programů SP 2014 a aspektům jejich prolnutí se stávajícími studijními programy. Byla diskutována rozdílnost cílových schopností absolventů chemické specializace v těchto rozdílných studijních programech, možné dopady na jejich kvalitu a  důsledky těchto změn na potenciální zájemce o doktorské studijní programy. Dále byly formou prezentace představeny hlavní výsledky vědecké práce u ÚOPZHN UO zaměřené na zahraniční projekty a oblast oboru individuální a kolektivní ochrany dosažené za období od minulé návštěvy konané v květnu 2015 do současné doby.

V rámci praktické činnosti realizované v laboratoři individuální a kolektivní ochrany ÚOPZHN UO byla předvedena ukázka nového experimentálního vybavení a zařízení určeného ke studiu vybraných charakteristik konstrukčních materiálů prostředků individuální ochrany, ke kterým byly v období let 2015-2016 vydány certifikované metodiky. S jejich využitím byly provedeny ukázky praktických měření vybraných charakteristik konstrukčních materiálů se zaměřením na materiály vyrobené na bázi adsorpčních textilií po jejich kontaminaci vybranými toxickými látkami. Na základě získaných výsledků byly diskutovány možnosti zavedení příslušných metod a metodik do prostředí srbské armády a zahájeny diskuse nad možnými přístupy k testování a porovnání získaných experimentálních dat. 

V rámci ukázek vybraných výrobních kapacit České republiky zaměřených na výrobní portfolio vztahující se k předmětné problematice při jednání v rámci NATO DEEP byly zorganizovány návštěvy dvou výrobních společností ve Svitavách. Ve společnosti Fibertex Nonwovens byly prezentovány výrobní program společnosti, ukázka výrobních prostorů, technologií a provozů. Po této ukázce byl podplukovník Karkalić seznámen s laboratoří pro operativní testování odolnosti netkaných adsorpčních textilií. V závěru společného jednání byly představeny výrobní kapacity společnosti TRAYAL v srbském Kruševaci, která je zaměřena na podobný výrobní program, avšak se zaměřením na výhradně vojenské technologie. Následně byla realizována ukázka výrobních prostorů, výrobních technologií a provozů ve společnosti Nanomembrane. I zde byla diskutována možnost rozšíření používaných technologií do oblasti vojenských aplikací nanotechnologií a plasmových technologií v individuální protichemické ochraně.

V rámci realizace možností navázání vzájemné vědecké spolupráce na úrovni NATO byla provedena prezentace a ukázka možností Joint CBRN Defence Centre of Excellence a diskutována současná a další možná spoluprace mezi zainteresovanými institucemi. Vzhledem k tomu, že Srbsko není členem NATO, byly prezentované informace pro zástupce ozbrojených sil zcela nové a byly podrobeny velmi zajímavé a poměrně rozsáhlé diskusi. 

Součástí programu jednání bylo rovněž naplnění poslání programu NATO DEEP v otázkách výuky a vojenského vzdělávání. Příslušník srbských ozbrojených sil přednesl dvě přednášky pro účastníky jednání a oslovené zájemce posádky Vyškov. První byla zaměřena na otázky problematiky realizace opatření CBRN Defence v srbských ozbrojených silách a ta druhá na problematiku ochrany proti účinkům toxických a radioaktivních látek se zdůrazněním schopností jimi používaných prostředků individuální ochrany. Diskuse, která se po ukončení přednášek rozvinula, byla směřována ke sdílení znalostí o vybraných ochranných prostředcích a jejich kvalitativnímu posouzení.  

V části jednání zaměřeného na pedagogické aktivity byla také vedena diskuse nad možností vysílání studentů doktorského studijního programu Ochrana vojsk a obyvatelstva, oboru ZHN, škodliviny a ochrana proti nim na odbornou stáž u Vojenské akademii v Srbsku. Byla diskutována orientační náplň těchto potenciálně možných stáží a způsob realizace jejich organizačního zabezpečení. Velmi důležitou součástí jednání byla diskuse o možnosti spolupráce na vytvoření a případně i podání návrhu společného vědeckého projektu, například v rámci NATO Science for Peace and Security, s nímž má Ústav OPZHN UO bohaté zkušenosti. V rámci těchto úvah byly diskutovány potenciální role týkající se odpovědnosti za vedení projektu a rámcově vymezen rozsah spolupracujících jednotlivců a organizací. 

Na závěr jednání se obě strany ujistily o přínosu setkání, byla potvrzena ochota k další spolupráci a k jejímu možnému rozvoji. Poté byly písemně zpracovány, diskutovány a odladěny výstupy z proběhlého jednání a dohodnuty požadavky na zainteresované instituce (jednotlivce) k rozvoji další vzájemné vědecké a pedagogické spolupráce.


Autor: Pavel Otřísal, foto:Vladimír Obšel

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa