Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Zvládli základní přípravu ve Vyškově. Nyní je čeká studium na Univerzitě obrany

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Zvládli základní přípravu ve Vyškově. Nyní je čeká studium na Univerzitě obrany

Počet shlédnutí: 879

23.9.2016 • Ve čtvrtek 22. září se v aule kasáren Dědice uskutečnilo další slavnostní vyřazení úspěšných absolventů kurzu základní přípravy. Tentokrát šlo o budoucí studenty Univerzity obrany v Brně, kteří nastoupili k dvouměsíčnímu výcviku do vyškovských kasáren 1. srpna.

Budoucím důstojníkům byly vštepovány elementární vojenské drily, základy pořadové, zdravotní, chemické či topografické přípravy a nechyběla ani nezbytná taktická a střelecká příprava. Cvičení, která probíhala, zvyšovala tělesnou kondici vojáků. Z těchto dvou měsíců nejen cvičení, ale i učení a příprav byli vojáci přezkoušeni dvěma fázovými testy, skládajících se z části teoretické, a také z části praktické (skládání a rozebírání útočné pušky a pistole, použití radiostanice, práce s mapou a další). Vrcholem kurzu pak byl komplexní polní výcvik.


Komplexní polní výcvik

Ten proběhl ve dnech 12. – 14. září v prostorách vojenského výcvikového prostoru Březina, a ač byla polovina září, doprovázely jej tropické teploty kolem 30 stupňů, střídané chladnými rány. Vojáci tak trávili tři náročné dny v poli, kde prakticky využili nabytou teorii.

„Vyzkoušeli jsme si fungování v družstvech, ve kterých jsme si také samostatně veleli, vytvořili si okop pro ležícího střelce a v neposlední řadě si například postavili přístřešek z toho, co příroda nabídla,“ přibližuje závěrečný výcvik jedna z jeho účastnic vojínka Petra Bieláková. Součástí výcviku bylo také noční přestřelování či bojová hra, kterou připravili instruktoři Centra základní přípravy Velitelství výcviku – Vojenské akademie; úspěšně ji absolvovalo deset družstev. Zajímavostí bylo, že jedno z těchto družstev bylo postaveno jako čistě ženské.


Dojmy čerstvého absolventa – vojáka a vojákyně

Zeptali jsme se dvou účastníků kurzu, jaká byla jejich očekávání při nástupu, následný střet s realitou, jejich nejsilnější zážitky a také jak se jim fungovalo v četě, potažmo rotě, jako celku. A to jsou jejich odpovědi.

 „Čekal jsem, že výcvik bude trochu náročnější, co se týče nároků na fyzickou zdatnost. Nejvíce co mě bavilo, byla taktika a komplexní polní výcvik. Právě při něm jsme se jako četa nejvíce sblížili. Naučili jsme se pracovat jako skupina a společně plnit úkoly. Také bych rád zmínil, že jsme měli zkušené instruktory, kteří s námi mnohdy měli velkou trpělivost, když se nám snažili předat to nejlepší. Na zážitky, které jsem zde prožil, budu dlouho vzpomínat,“ popisuje výcvik vojín Jakub Borský.

„Tento výcvik byl z hlediska jak fyzického, tak psychického velmi náročný. Dal mi spoustu zkušeností, nových poznatků a zážitků. Nejvíce náročné byly - a myslím, že ne jen pro mne - přesuny, jejichž náročnost se zvýšila tropickými teplotami. Ale přes to všechno jsem poznala partu skvělých lidí a pochopila jsem, jak funguje kolektiv,“ míní zase vojínka Johana Filipová.


A nezůstalo jen u výcviku

Někteří z nových vojáků se už zapojili do plnění úkolů. Podíleli se na oslavách 20. výročí vzniku vyškovské vojenské akademie a uplynutí 80 let od založení místní posádky. V sobotu 10. září se na vyškovském náměstí věnovali těm nejmenším, kdy neúnavně, ve velkém horku, od rána až do večera, vyzbrojeni maskovacími barvami pomalovávali jejich obličeje. A další zase pomáhali se střelbou z airsoftových zbraní.

Autor: kpt. Monika Nováková, tisková a informační důstojnice VeV-VA

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa