Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Setkání pracovní skupiny Line of Development 7 na Univerzitě obrany

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Setkání pracovní skupiny Line of Development 7 na Univerzitě obrany

Počet shlédnutí: 242

​21.9.2016 • V úterý 20. září proběhlo na Univerzitě obrany každoroční setkání pracovní skupiny Line of Development 7 (LoD7) tvořené zástupci evropských vojenských vysokých škol. Mimo příslušníků Univerzity obrany se setkání zúčastnili zástupci sedmi evropských zemí. Poprvé byli přítomni zástupci Vojenské technické akademie v Bukurešti, která je novou partnerskou školou Univerzity obrany v rámci programu Erasmus+.

Setkání pracovní skupiny předcházela pondělní schůzka zástupců škol podílejících se na iMAF (The International Military Academies Forum), na níž proběhla porada k plánování následujícího ročníku fóra, který se uskuteční v červnu příštího roku v Komorním Hrádku a jehož pořadatelem bude Univerzita obrany.

V úterý se pracovní skupina rozšířila o další účastníky, kteří jsou členy LoD7. Major Piotr Pietrakowski přítomné seznámil se závěry iMAF 2016, který proběhl v polské Vratislavi. Následovalo vystoupení plukovníka Haralda Gella z rakouské Tereziánské vojenské akademie zaměřené na novinky z implementačních skupin v oblasti vojenských mobilit.

Vzhledem k novým podmínkám pro studenty doktorských studijních programů vyplývajícím z Nařízení vlády 274/2016 Sb. o standardech pro akreditace ve vysokém školství, kdy „součástí studijních povinností v doktorském studijním programu je absolvování části studia na zahraniční instituci v délce nejméně jednoho měsíce nebo účast na mezinárodním tvůrčím projektu s výsledky publikovanými nebo prezentovanými v zahraničí nebo jiná forma přímé účasti studenta na mezinárodní spolupráci", hledala Univerzita obrany u svých zahraničních partnerů možnosti, jak tento požadavek naplnit. Další částí programu proto byl úvod do problematiky s výzvou k hledání možných východisek. Z živé diskuze vyplynulo několik nabídek, které Univerzitě obrany umožní snazší hledání vhodných školicích pracovišť k realizaci zahraničních stáží pro studenty doktorských studijních programů.

Zástupci jednotlivých institucí dále představili nabídky svých škol v oblasti krátkodobých kurzů v trvání od jednoho týdne do jednoho měsíce a mobilit programu Erasmus+ pro studenty i zaměstnance na akademický rok 2016/2017.

V závěrečném vystoupení shrnul prorektor pro vnější vztahy a marketing Univerzity obrany profesor Rudolf Urban získané poznatky a zdůraznil význam mezinárodní spolupráce, která jednotlivým školám umožňuje naplňovat jejich cíle a plnit jejich poslání.

Celodenní program LoD7 byl zakončen společenským večerem, kde měli účastníci v neformální přátelské atmosféře možnost prodiskutovat další záležitosti, které jsou pro jednotlivé vojenské vzdělávací instituce podstatné a na které během nabitého programu dne nebyl čas.


Autor: Hana Vlachová, foto: Viktor Sliva

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa